(26-03-05)

HOREN, ZIEN EN ZWIJGEN

Nadat ik een fotosessie gemaakt had met als onderwerp een variatie op het thema; horen, zien en zwijgen,

heb ik een foto die ik ook tijdens die sessie genomen had, als illustratie voor het gedicht door te verwachten wachten wij het meest, gebruikt. Vooral als ik hem bij een optreden liet zien, viel het op, dat juist deze foto erg controversieel was. Het leidde daardoor de aandacht van het gedicht af en dat was tegenstrijdig met de bedoeling van de foto’s, namelijk het thema van het gedicht accentueren. Daarom heb ik besloten deze foto niet op 22 april te laten zien, maar hem wel op mijn site te plaatsen, zodat degenen die mijn website bezoeken op deze manier toch de foto kunnen bekijken en er hun oordeel over vellen.

( Als je de foto wilt zien, klik hier )

Reageer

(23-03-05)

Door te verwachten , wachten wij het meest .
Wij maken tijd , maar hebben tijd verloren .
Wij gaan al sterven als wij zijn geboren ,
zo zijn wij er , zo zijn wij er geweest .


Maar in een ieder schuilt toch ook het beest .
Wij springen soms als roofdier recht naar voren
en grijpen als een prooi wat kan bekoren
en maken zo van elk moment een feest .

(uit: Afdichten)

Reageer

(19-03-05)

LAVELOZE OBSESSIE EN VRIJ DRINKEN

Hier krijg je alvast een voorproefje van de cd Laveloze obsessie. Het is het nummer vrijdagavond, een ode aan de bluesavonden met Christina. Beluister zelf de overeenkomsten en verschillen tussen Vrij drinken en de sound van deze track van Laveloze Obsessie. Het is niet de definitieve versie want Louis wil de zingende zaag opnieuw indubben. Voor mij hoeft het niet, maar Louis is er niet tevreden over, hij vindt dat er teveel zingend wordt gezaagd, en omdat ik iedere muzikant tot op zekere hoogte de meeste zeggenschap geef over zijn eigen inbreng, heeft hij in deze het laatste woord.

Reageer

(15-03-05)

HOESOMSLAG LAVELOZE OBSESSIE

Mijn streven is om dit jaar de cd Laveloze obsessie te voltooien. Regelmatig zal ik het een en ander over de stand van zaken berichten. Op dit moment ben ik bezig te brainstormen over de omslag. Voorlopig heb ik daar een foto van Kitty voor uitgekozen, die voor mij het woord laveloos en ook het woord obsessie goed uitdrukt.

Reageer

(12-03-05)

FOTO'S ST. PATRICK'S DAY

Foto 1, 2

(11-03-05)

ST. PATRICK’S DAY

Omdat het 17 maart St. Patrick’s Day is, de belangrijkste Ierse feestdag, spelen Frank en ik als het duo Salty Dog de zaterdag ervoor op de Irish Children Party. Dit doen we al vele jaren. Voor ons is het een soort van traditie geworden. Het enige dat dit jaar anders is, is dat het niet alleen voor de regio Den Haag georganiseerd wordt , maar dat het landelijk gevierd wordt. Daarom is ons optreden in Utrecht. Met Frank speel ik elke donderdag voornamelijk Ierse muziek, dus we hoeven er niet echt voor te oefenen. Het is een kwestie van even wat ‘verplichte’ standaardnummers uit de kast halen zoals the wild rover en pop goes the weasel en er aan denken dat de reels en jigs wat rustiger, in danstempo, gespeeld moeten worden. ( de volgende update enkele foto’s, als ik niet vergeet mijn fototoestel mee te nemen)

(08-03-05)

IRIS GAAT SAMENWONEN

7 maart is Iris uit huis gegaan en woont nu samen met haar vriend. Iris is altijd veel met muziek bezig geweest. Op de foto zie je haar toen ze niet veel groter was dan mijn viool.

( Foto: I.van Hunen )

Ik voelde een zekere trots over mij - terwijl ik eigenlijk vind dat je in principe alleen op je eigen prestaties en niet op die van een ander trots kan zijn –, toen haar muziekleraar op de ouderavond vertelde dat zij het beste zong van de klas en dat zij verder in de muziek zou kunnen gaan. Op haar 17de deed ze al mee als achtergrondzangeres met de cd’s die ik maakte en zij liet zich niet van de wijs brengen door de topmuzikanten die meespeelden. Ik had ooit een liedje gemaakt, dat gaat over de tijd toen Iris zes was en ik haar met de fiets van school ophaalde. Iris wil niet dat ik het tijdens een optreden zing, wanneer ze dan ook meedoet. Dus daarom zet ik het, bij wijze van een afsluiting van een periode, op de website.( klik hier voor het liedje )

(04-03-05)

VERTALING IN HET FRANS

Enkele van mijn haiku’s zijn in het Frans vertaald.( klik hier voor een lino, gedicht + de vertaling )
Jeroen heeft namelijk linosneden bij enkele van mijn haiku’s gemaakt.
Op zijn laatste expositie stelde hij deze ingelijst tentoon met het gedicht ernaast.Omdat Jeroen in Frankrijk woont en ook daar exposeert, is het vanzelfsprekend dat hij veel Franstalige bezoekers heeft. Velen van hen waren geïnteresseerd in de betekenis van die gedichten, maar konden de Nederlandse teksten niet volgen. Via dansen heb ik Pascale leren kennen. Zij is van Franse origine. Ik liet haar het nummer Nooit was jij van mij horen. Ik maakte het nummer vrijwel direct toen ik uit Frankrijk terugkwam. Hoewel er bij Jeroen haast nooit Franstalige muziek opstond, klinkt dit nummer heel erg als een Frans chanson. Daarom zei ik min of meer voor de grap, dat ze het misschien wel in het Frans kon vertalen. Daarop antwoordde ze dat ze vertaler van beroep was en het leuk vond dat te doen. En zo kwam ik ertoe haar te vragen enkele haiku’s te vertalen, omdat dat eigenlijk veel meer voor de hand liggend was.En dit heeft zij met veel gevoel en vakkennis gedaan.


Expositie van Jeroen van Duyn in de Morvan

(01-03-05)

VRIJ DRINKEN

Afgelopen zaterdag kreeg ik van Christina een cd van haar band Vrij Drinken . Zij is lead singer van die band. Het is een leuke cd met Rhythm & Blues covers overgoten met een Soul sausje. Met het cd-tje ben ik extra blij, omdat het contact tussen ons enkele jaren min of meer verbroken was en dat was juist niet omdat we elkaar niet mochten. Van ’89 tot’95 speelden Christina en ik bluesmuziek. Het eerste jaar deed Frank nog mee, maar daarna gingen we verder als duo. Hoewel we eigenlijk niet echt tot optredens kwamen zei Christina altijd dat ons oefenen toch later ergens goed voor zou zijn . En nu zij naar Groningen is verhuisd, is ze zangeres en mondharmonicaspeelster van Vrij Drinken geworden , een band die regelmatig op feesten en partijen speelt en 5 covers op de cd Not only the blues , die ik later met Frenk, Evert, Ruud, Jessica en Iris opgenomen heb, stonden op het repertoire van Christina en mij. Over het verband tussen Laveloze obsessie en Vrij Drinken bericht ik rond 19 maart.

(27-02-05)
KRANTENARTIKEL

Het kan soms raar lopen. Hoewel ik als dichter meegedaan had met Poëzie op Pootjes word ik in een artikel in Haagwestnieuws niet als dichter maar als (pers)fotograaf vermeld. Hoe dat zo gekomen is kan je lezen in mijn stukjes van 16 en 19 februari.

(Voor het artikel + de foto klik hier )

(25-02-05)

MUURSCHILDERING

Precies op de verjaardag van Nadine kwam ik langs de muurschildering die zij gemaakt had. Ik zag dat het door vandalen beklad was, en dat het waarschijnlijk onherstelbaar beschadigd is. Hoewel het bijna voorspelbaar is dat zoiets vroeg of laat in deze stad gaat gebeuren, deed het mij toch veel. Daarom als verlaat verjaardagskadootje hieronder een foto van de nog onbeschadigde schildering.

(22-02-05)

AUTOBLUES

De afgelopen week was ik druk bezig met de verslagen voor school van muziek te maken. Op de site krijg je misschien de indruk dat ik als muziekleraar weinig actief ben, maar niets is minder waar; Het is mijn voornaamste bezigheid.
Karin wilde graag de autoblues op gitaar leren spelen van mij. Een paar weken geleden hebben wij het samen geoefend. Zij vindt het een erg leuk liedje om met jonge kinderen te zingen. De versie die je nu hoort van de cd ik zeg hallo is losjes gebaseerd op die van Henk Vermeulen. Mijn vroegere leraar muziekdidactiek Ger Storms ( bekend van het boek Pop in de klas ) had al eerder een ouderwetsere variant bedacht. (Dak)ramen die je moest opdraaien bijvoorbeeld. Wel leuke bewegingen, maar niet meer herkenbaar voor kinderen van deze tijd. Het liedje heeft van alles in zich; Het is een speelse manier om het bluesschema aan te leren, er zijn bewegingen bij te maken (muziek en beweging zijn voor jonge kinderen onlosmakelijk met elkaar verbonden ), het verschil tussen snel en langzaam en hard en zacht in de muziek komen en passant aan de orde. En als het bluesschema eenmaal bekend is , kunnen er andere bewegingen en woorden op verzonnen worden. (Ja, hier komt de pedagoog even om de hoek kijken !).


Maar een van de leukste dingen is natuurlijk om het samen met Karin te zingen en te spelen!

(19-02-05)

SLOTMANIFESTATIE POEZIE OP POOTJES

Alles is weer koek en ei
tussen de wethouder en mij.

Ik krijg wel een beetje het Gert-Jan Dröge gevoel.
Er waren veel prominenten aanwezig , maar ik beperk mij even tot het aanstormend talent, zeg maar, tot diegenen die nog pril , jong en aanvallig zijn. Zo sprak ik o.a met:
Hilly Ong Alok , die ook deelneemster was bij het Haags songfestival
Il Sun Junger , die een bijdrage leverde aan Poezie op pootjes en
Sandra Abbenhuis , journaliste voor Haagwestnieuws, naast wie ik tot de pauze toevallig zat en voor wie ik foto’s gemaakt heb, omdat Else wat later arriveerde en via de artiesteningang verdween.

(17-02-05)

TWEE GEDICHTEN BIJ EEN FOTO

Ik was even aan het googlen om te kijken op welke sites ik word vermeld en ik stuitte op deze site ( klik hier ).De dichter Stanislaus Jaworski zat, toen ik een voordracht hield, in de zaal. Tijdens die voordracht liet ik bij enkele gedichten foto’s ter illustratie zien. In de zaal maakte hij een gedicht bij een van de foto's, dat hij ook voor mij daarna opgeschreven heeft .


Later zo blijkt, heeft hij de eerste versie veranderd en de verbeterde versie op zijn site gezet. Ik vind het een mooi gedicht geworden. Grappig, bij de foto zijn nu twee gedichten gemaakt. Het gedicht van Stan is overwegend beschrijvend, mijn gedicht geeft meer de idee die ik bij de foto had weer.

Rolwisseling


Zeg niet dat het niet kan
want alles kan .
Zeg niet dat je bang bent
want ik ben bang ,
dat als je dat zegt ,
dat het niet kan .


Ik ben anders
anders bén ik niet ;
je hebt gelijk .
Maar keer het nu eens om ;
wij zijn daarin gelijk
en wat je dan nóg ’n keer omkeert
blijft altijd gelijk .

( Uit: Afdichten.)

(16-02-05)

ELSE VAN DIJK

Afgelopen zaterdag was ik op het verjaardagsfeest van Alja. Zij is voorzitter van Nitsanim en vierde dat ze 50 was geworden.( klik hier voor foto’s van die avond) Daar sprak ik ook de wethouder Else van Dijk met wie ik samen op het podium had gestaan tijdens de presentatie van Poëzie op pootjes. Zij vroeg of ik ook een voordracht hield tijdens de slotmanifestatie op 18 februari. Ik zei dat ik daarvoor niet was gevraagd. Zij was er verbaasd over, omdat zij mijn voordracht goed vond. Ik zei dat het waarschijnlijk te maken had met het feit dat er 220 dichters hadden meegedaan en ik zowel een gedicht als een lied al ten gehore had gebracht. Toen stelde zij voor om mij uit te nodigen als haar speciale gast voor die avond . Goed, zei ik, dan maak ik nu een foto van je voor op mijn website en zet erbij: Ik had op de slotmanifestatie aanwezig kunnen zijn als speciale gast van de wethouder, maar ik had die avond wel iets beters te doen.
“Arrogante klootzak ” zei ze hierop.
“ Pardon ”zei ik want ik dacht dat ik het verkeerd verstaan had; Dit was niet de diplomatieke taal die je verwacht van iemand die in de politiek zit.
“Arrogante klootzak” herhaalde zij.
En het vreemde is, dat zij nu mijn sympathie heeft. Hoewel ik verder niets van haar beleid weet, prijs ik haar oprechtheid en wil ik graag haar speciale gast zijn, dus ik kom als zodanig op de slotmanifestatie van Poëzie op pootjes.

Else en Alja

(12-02-05)

FOTOSESSIE OP HET STRAND.

Sommige dagen doen je al aan de lente denken.
Regelmatig loop ik met Pauline, 'n vriendin en model, over het strand. Weer of geen weer, Pauline schijnt daar altijd in haar element te zijn. En dat zijn de voorwaarden voor een ideale fotosessie; Een juiste setting en een mooi model dat graag meedenkt en meewerkt aan een zo’n goed mogelijk resultaat. En natuurlijk hoort daar ook een portie geluk bij, zoals op onderstaande foto, die ik een paar jaar geleden genomen heb: Haar kleding wordt één met de natuur; Haar rok met het zand, haar blouse met de schuimkoppen van de zee en met de wolkenlucht. En haar haar golft mee met de golven. Perfect !!!

(09-02-05)

RADIOUITZENDING

Vrijdagavond 11 februari wordt er een nummer van mij op Radio Rijnwoude uitgezonden tussen 21.00 en 23.00 uur. ( Wil je weten hoe je de zender (via internet) kunt ontvangen klik hier .) Waarschijnlijk wordt het Pa, ik heb nog steeds vragen, want dat nummer heb ik aangevraagd voor Marja. Haar vader is onlangs overleden en ik was bij de begrafenis op 18 januari. Daar werd door een spreker gezegd, dat hij nog steeds vragen had. Bovendien is het het favoriete liedje van Kitty en Karin. Karin kent de presentator, Eric, en heeft hem een demo van mij gegeven. Het mooie van lokale omroepen is, dat zij hun nek durven uit te steken door onbekend werk te laten horen. Opmerkelijk is dat ik het liedje in één dag geschreven heb, precies twee jaar na de dood van mijn vader. Het gebeurde als van vanzelf en pas na het schrijven realiseerde ik mij dat het zijn sterfdag was. Waarschijnlijk is de zender ook via de ether in Woubrugge , dat aan de gemeente Rijnwoude grenst, te horen. Daar was ik twee jaar geleden bij de begrafenis van de moeder van Kitty. Een gedicht dat ik daarover gemaakt had,heb ik een half jaar later tijdens een zondichtfietsdag voorgedragen in Woubrugge, dat toen toevallig een rustplaats was. Het is een van de voordrachten die mij het meest bijgebleven is.


Woubrugge 21 januari

De een zei :
‘Het lijkt een vakantiereisje .’
Een ander :
‘Als een film van Fellini .’
Weer een :
‘Een shot van een begrafenis
in het Hollandse polderlandschap .’
Niets meer aan doen ;
In een keer goed .
Op een onwaarschijnlijk
zonnige winterdag .
Met een onwaarschijnlijk
lange stoet voor een
hoog demente bejaarde .
Mij zal je niet horen zeggen ,
dat de dood mooi is of :
‘Wat een mooie begrafenis .’
Maar dit keer zal ik het
ook niet ontkennen .

 

06-02-05

BARD


Op de verjaardag van Dick kwam regelmatig ter sprake dat Dick, Judth en ik (samen met Georg, maar hij kon die dag helaas niet komen, omdat hij in de VS woont ) zo’n 20 jaar geleden in het Folkbandje Bard speelde. Enkelen wilden ons die dag horen spelen,maar daar is het niet van gekomen. Wel is het plan opgevat om een eenmalige reünie te houden voor vrienden en bekenden. In ieder geval met z’n drieën, maar wie weet… misschien komt Georg ook binnenkort even naar Nederland.

Beluister hier de ruwe live versie van Iris Maggot uit 1984.

Een andere uitvoering is nadien op “Nadien…” gezet. Het enige oorspronkelijke bardlid dat hierop te horen is , is Judith op dwarsfluit.
Het is een vreemde melodie: Het staat in een 3/2 maat, maar het heeft melodische regels niet van 4 maar 3 maten, zodat de melodielijn extra “rond” klinkt. Ik heb het wijsje bedacht toen Iris nog geen jaar oud was, terwijl ik gitaar speelde naast haar ledikantje om haar in slaap te sussen.

04-02-05

LAVELOZE OBSESSIE

Maandag 7 februari ga ik voor de derde keer opnamen maken voor een nieuwe cd op de popzolder met Frenk; elektrische gitaar, Klaus; keyboard en Louis; drums. De geluidsman is Jorrit. In eerste instantie wilde ik alleen het nummer getrouwde vrouw met deze bezetting opnemen, omdat dit nummer echt een hardrock, heavy blues klinkende rif heeft, maar het beviel zo goed dat ik een hele cd op die manier wil gaan opnemen. De cd moet minimaal 12 nummers (de lengte van een ouderwetse lp ) bevatten. De helft van de nummers is nieuw en de rest zijn oude nummers, dit alles in een ruim gemeten elektrische rhythm & blues jasje. Er zijn al 3 oude en 3 nieuwe werken opgenomen. Maandag dus twee erbij : Laveloos een nieuw en Obsessie een oud lied. De werktitel voor de cd is Laveloze obsessie. Maar er moeten nog minstens twee nummers voor geschreven worden, dus misschien geven die songs een idee voor een heel andere titel.

28-01-05

BART EN KIM

Gisteren heb ik mijn voordracht gehouden.Er stonden die avond veel bekende Hagenezen op het podium. Hieronder foto's van Bart Chabot en Kim Holland.

22-01-05

Donderdag 27 januari ga ik tussen 19:30 en 20:15 een gedicht voordragen en een liedje zingen in de Centrale bibliotheek. Dit naar aanleiding van de presentatie van "Het poezie op pootjes-boek" waarin mijn gedicht geplubiceerd is.

(Wil je meer erover weten click dan hier)

Het refreinje van het liedje is makkelijk mee te zingen en gaat als volgt:

Ik wil weg, voordat het niet meer leuk is

Ik wil weg, voordat het niet meer gaat

Ik wil weg voordat het niet meer leuk is;

Liever veel te vroeg dan iets te laat.

Degenen die niet kunnen komen of die zich goed willen voorbereiden kunnen het hele lied hier beluisteren. Alleen het couplet over Den Haag ontbreekt.

(Ik heb altijd van Den Haag gehouden
want den Haag is toch mijn moederstad.
Maar het is veranderd in een bouwput
en ik denk: “Den Haag is maar een gat.”
)

Het gedicht 'Anekdote' is hier te lezen.

De presentatie maakt deel uit van een groter programma dat de Bibliotheek organiseert in het kader van Nationale Gedichtendag 2005.
Het volledige programma van de avond is als volgt:
19.30 Poëzie Op Pootjes-presentatie
20.15 Programma rond Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers
21.00 pauze
21.30 Jonge dichters uit het Kunstkrakers-weekend
21.40 Bart Chabot
22.10 einde
presentatie: Gerard van den IJssel
(het gehele programma is gratis toegankelijk)

Ik hoop jullie daar te zien !

 

19-01-05

MAANDAG OUDE MOL

Afgelopen maandag ben ik in de Oude Mol geweest om een optreden van Dennis Wijer bij te wonen. Hij werd op drums begeleid door Louis Blonk. Met beiden had ikzelf al eerder samengespeeld. Met Dennis op de slotavond van het Haags songfestival en met Louis ben ik bezig opnamen te maken voor een nieuwe cd. Het grappige was dat ook Bosz op accordeon meedeed. Bosz is een vriend van Goof en met hem heb ik jaren geleden Iers gespeeld.
Dat was leuk deze muzikanten nu in een hele andere combinatie te horen. Het klonk erg goed en Dennis was weer eens lekker op dreef.

 

17-01-05

WINTERSTOP

Als de liefde

langzaam verdort

en de vriendschap

is uitgebloeid,

houdt de muze

haar winterslaap.

( uit: Tenslotte wint de liefde )