(24-07-07)

L.J. MET VIOOL

Deze foto is door mij gemaakt op 6 november 1997. De foto is het symbool van de thematiek van de hoofdmoot van mijn werk geworden. In de bundel afdichten diende hij als illustratie bij het gedicht rolwisseling.
Het gedicht drukt een verwoede poging om een verbintenis te voelen uit.

Rolwisseling

Zeg niet dat het niet kan
want alles kan.
Zeg niet dat je bang bent
want ik ben bang,
dat als je dat zegt,
dat het niet kan.

Ik ben anders
anders bén ik niet;
je hebt gelijk.
Maar keer het nu eens om;
wij zijn daarin gelijk
en wat je dan nóg  ’n keer omkeert
blijft altijd gelijk.


Tijdens een dichtvoordracht met foto’s als illustratie  maakte de dichter Stanislaus Jaworski naar aanleiding van de foto dit gedicht:

Het Naakt

Zij zit op een krukje
met een viool
als ware het een contrabas
tussen de benen
Haren bedekken haar gezicht
terwijl een hoed
naar beneden begint te glijden
van haar hoofd
en nooit de vloer zal halen
Een strijkstok is niet nodig
om een geluid te maken
dat gezien mag worden

(c) Stanislaus Jaworski

Later maakte Marleen Kwakernaak een tekening naar aanleiding van de foto met het idee om van  afdichten een uitgave te maken met tekeningen in plaats van foto’s.

De foto was ook een leidraad bij mijn programma Er is geen leven zonder liefde.
De live-cd die hiervan is uitgebracht heeft de negatief in blauw gekleurd op de cd staan.

En nu is een aquarel van L.J met viool gemaakt door Jeroen van Duyn de omslagillustratie van de dichtbundel Tenslotte wint de liefde geworden. Het gedicht Rolwisseling is niet in deze bundel opgenomen.

Reageer

(22-07-07)

JOERI ON YOUTUBE

Er staat een filmpje van Joeri Willems op YouTube waarin hij David's song op de gitaar speelt. (Klik hier om het te beluisteren.)

Reageer

(20-07-07)

DE KELVINATORS

Woensdagavond heb ik een optreden van de Kelvinators in Mulligans bijgewoond. Een band zonder kapsones die veel bekende up-tempo nummers speelt. Zij weten de stemming bij het publiek er goed in te krijgen. Ik had al eerder een optreden van ze gezien tijdens het eerste open haven podium op de boot het einde van de wereld. Daar speelden ze zonder bas. De nieuwe bassiste is duidelijk een aanwinst zowel op visueel als auditief gebied. De band is van plan een nummer van mij te coveren namelijk: ik kan er niet meer tegen. Zij gaat overal altijd ergens naartoe lijkt me ook een geschikt nummertje voor hen. (beide liedjes zijn te horen op de site: Boomr)

De Kelvinators

Reageer

(15-07-07)

STRIJKSTOK

Na 24 jaar besloot ik, dat het tijd werd om mijn strijkstok opnieuw te laten beharen. Eén reden voor het lange wachten was, dat Vedral, de vioolbouwer die in dezelfde straat woonde waar ik als kind opgegroeid ben en bij wie ik mijn viool gekocht had, die hij zorgvuldig voor mij uitgekozen had, alsof hij wist dat deze viool op mij wachtte en precies bij mij zou passen, is overleden. Ik ging daarom met mijn strijkstok naar een andere vioolbouwer, Bouman. Omdat de stok oud en veel gebruik was, adviseerden ze me een nieuwe te kopen want bij beharing zou de kans groot zijn, dat de punt van de stok zou breken. Met moeite nam ik afscheid van mijn trouwe vioolstok en kocht een nieuwe. Thuis gelijk al bij het inharsen van de haren van de stok brak de punt er van af. Heb ik dat nu weer? Gelukkig kon ik hem gelijk inruilen voor een andere. Tijdens het vioolspelen is het geluid veel voller geworden en de viool speelt een stuk makkelijker aan. Had ik veel eerder moeten doen!

Reageer

(13-07-07)

STRAATMUZIEK IN KIJKDUIN

Het onderstaande gedicht heb ik geschreven naar aanleiding van de laatste keer dat ik in Kijkduin viool speelde.

Big Brother

Nee, het mag niet vrolijk
worden in de straat;
dat is niet wat
‘n regenachtige massa
in Holland verdient.
Muziek mag nergens
zomaar klinken,
het brood moet
in treurigheid verdiend.


Nee, het is
hier geen politiestaat,
maar de politie staat
hier voor je als
je beste vriend.

Reageer

(12-07-07)

DICHTER BIJ JOU

Dinsdag heb ik voor het eerst meegedaan met een poetry slam. De dichtkunst (het voordragen van poëzie en het dichten) verwordt hierbij tot een spelletje of wedstrijdje, terwijl appelen met peren vergeleken worden. Ook dit keer won, zoals zo vaak, een “nieuwe kleren van de keizer” dichter. Ikzelf eindigde bij de laatste vier.( Lees meer hierover op de site dichter bij jou ) Toch was het een leuke ervaring en omdat ik de wedstrijduitslag niet heel belangrijk vind, scheelde het niet veel van een “gewone”voordracht.

De gedichten worden uitgezocht voor de tweede ronde .

De voordracht van Max Lerou sprak mij nog het meeste aan .

Reageer

(09-07-07)

SALTY DOG IN LEIDEN

Salty Dog ( Frank Verlaan; gitaar, mondharmonica en zang en Maarten Willems; viool, tinwhistle en zang) sloot dit seizoen af met een optreden tijdens het gouden pet festival in Leiden. Het was een lekker optreden met mooi weer en veel publiek. Aan het festival namen meer dan 40 bands aan deel. Omdat wij zelf drie keer een half uurtje speelden, hebben we van de andere acts alleen L’Chaim, een klezmergroep, kunnen horen. Dit omdat deze band voor en na ons speelde. L'Chaim werd mede door hun enthousiasme zeer verdiend winnaar van het festival.

Salty Dog

L'Chaim

Op de site van het gouden pet festival staat te lezen:

De negenkoppige Klezmerformatie l'Chaim heeft het 21e Straatmuzikantenconcours De Gouden Pet gewonnen. Tijdens de finale op het Pieterskerkplein wisten zij met een enthousiaste act de meeste stemmen van het talrijk opgekomen publiek te veroveren. Op de tweede plaats eindigde de Hoekse Troubadour. Op een gedeelde derde plaats eindigde S.P.O.T. en Spiel Klezemer Spiel. De andere twee finalisten waren de Rotte Herders en 't Valies.

Reageer

(02-07-07)

AFRIKAANS FESTIVAL

Het Afrikaans festival van dit jaar en afgelopen jaar in de verademing leverde aardige plaatjes op.
Zoals deze soft focus foto genomen tijdens het optreden van de band Cultural faces  in 2007 .

 

En deze foto uit 2006 van een optreden van  de groep Axirouzamane.

Reageer