(29-09-08)

FINALE STADSTROUBADOUR

Afgelopen zaterdag stond ik samen met Dennis Wijmer en Timo de la Mar in de finale van de verkiezing van de Stadstroubadour van Den Haag. Deze werd gehouden in muziekcafé de Pater. De opdracht was: Bereid een liedje voor over Den Haag, dit is onderdeel van de vrije kuur. De verplichte kuur bestaat uit het schrijven en uitvoeren van een lied over een actueel Haags thema dat de jury zal aandragen. Voor ieder van de deelnemers is dat verschillend. Je hebt ongeveer een half uur de tijd om dit lied te bedenken.
Het lied dat ik gemaakt had voor de vrije kuur ging over Leidschenveen, het onderwerp voor mijn verplichte kuur was Het koninklijk huis. Timo werd winnaar van de verkiezing en hij bekleedt nu voor 5 jaar de functie van Stadstroubadour.

Wachten op de uitslag. Van links naar rechts: Maarten, Dennis, Timo en presentator, Nachvorst Jille van der Veen.

Reageer

(21-09-08)

BRUILOFT IRIS EN WIM

Tijdens de bruiloft van Iris en Wim op woensdag 17 september in Maasland hebben Joeri, Govert en ik wat muziek gemaakt. Ik heb er een klein filmpje van op You Tube gezet.

 

Reageer

(14-09-08)

VERJAARDAGSFEEST  7 SEPTEMBER LAATSTE SET

Onder leiding van Frenk van Meeteren zette de begeleidingsband met de tune van Dad’s jig de laatste set van die avond in. De band, allen muzikanten die op zijn minst al vaker op cd’s van mij meespeelden, waren, Frenk, gitaar en mondharmonica, Evert Willemstijn, bas, Klaus Kuiper, accordeon en Louis Blonk, drums. De band begeleidde mij als eerste  met het lied Iets goeds komt ook onverwacht.
Karin droeg twee gedichten voor; Is tijd en plaats belangrijk, een speciaal voor haar geschreven gedicht, waarbij Jeroen van Duyn geïnspireerd op een foto van haar een aquarel gemaakt heeft, en het titelgedicht van mijn dichtbundel Tenslotte wint de liefde. Tussendoor las Govert het gedicht Er zijn meer woorden voor liefde voor,het gedicht dat hij ooit eens  gedeclameerd had voor de auditie van theatergroep Floep.
Daarna vervolgde Kees van Venetië , oud-collega van de CMS en percussionist /zanger van de band Spin off ,met een verbluffende uitvoering van Brainstorm op zee. Rene van Rijn, die ik ken uit de tijd dat hij verbonden was aan eetcafé de Puinruimer en een trouwe bezoeker van mijn concerten is,  nam het roer over en ging helemaal los tijdens zijn uitvoering van Cockteaser. Frans de Leef wist ondanks zijn drukke agenda tijd vrij te maken om twee meezinger op het publiek los te laten; Ze was niet gelukkig en Iedereen zou mij willen zijn. Dennis had gekozen voor een blues, Lege stad blues, waarbij hij zich als een vis in het water voelde en die herkenbaar voor hem was, omdat hij ook een tijdje de stad verlaten had. Frans en Dennis ken ik vanaf mijn deelname aan het Haags songfestival. Frans heeft de leiding van Het Zwingcafé, waar gezamenlijk Nederlandstalige evergreens gezongen worden. Ik heb het meerdere malen bezocht en ik  er af en toe een gastoptreden gedaan.
Tussendoor bezorgde Andre Stek, de voormalige organisator van de zondichtmiddagen in Branoul, waar ik vaak als gastdichter opgetreden heb, een primeur door voor het eerst en publique zonder band een lied ( Kruispunt)  te zingen. Albert Huizinga, mijn favoriete dichter uit die periode deed  vervolgens een eigen gedicht. Daarna was het de beurt aan Sonja. Zij droeg het gedicht Dan denk ik dat je weggaat, waarvoor ze de muze was, heel overtuigend voor. Ik eindigde met de band met nog een aantal nummers, Vrienden voor altijd, Marita Duran, Kruispunt, Getrouwde vrouw, Mijn huis is leeg en Obsessie. En aan al het goede komt een eind dus dat kwam ook aan deze avond.

Reageer

(13-09-08)

VERJAARDAGSFEEST  TWEEDE SET

Dick en Judith, met wie ik zo’n 25 jaar geleden in de folkband Bard speelde, openden de tweede set met enkele nummers die wij in die tijd speelden. Daarna volgde Lenneke , mijn nicht en vroegere vioollerares, en Wilbert met Zigeuner Horlepiep. Mijn broer, Govert, begeleidde ze met de lepels. Daarna zong ik met hun begeleiding Pa, ik heb nog steeds vragen.
Inmiddels was Evert, de bassist met wie  ik enkele optredens gedaan heb en op veel cd’s van mij te horen is, gearriveerd om mijn zus, Jessica te begeleiden tijden het zingen van het lied Variatie op een thema. Zij had de tekst voor haar aangepast en zong het met veel gevoel.
Karin ,vriendin en muze, verraste mij door behalve het hele programma te presenteren ook het lied Iets goeds komt ook onverwacht te zingen. Het was een bijzonder moment en een gebeurtenis die deze avond nog meer bijzonder voor mij maakte.


Frenk, die na het optreden van Karin Maryse verder ook alle acts begeleidde, zong vanuit zijn tenen, enkel begeleid door zijn gitaar, de liedjes De liefdesbeker en Als de blaadjes vallen.
Frank Verlaan met wie ik al mee dan 15 jaar in verschillende folkbandjes speel en heb gespeeld, bracht op overtuigende wijze, zijn favoriete nummer Pleister op de wonde. Ruud Schoemaker versterkte met zijn wasbord de begeleiding
Marcel van Rijn was de oudste vriend van mij. Met hem richtte ik, toen ik 12 was en nog bij mijn ouders in de Molenstraat woonde, het popgroepje Reaction op. Bij het Haags songfestival, 5 jaar geleden, zag ik hem na lange tijd weer en nu liet hij een mooie versie van De klokken van de Beeklaan, mijn bijdrage aan dit festival, horen.
Karin Vriend , een oud collega van mij, was de enige die repertoire van mij als muziekmeester ten gehore bracht; een vertaling van de song Mathilda. Het is een lied, waardoor de kinderen in de bovenbouw snel uitgedaagd worden om mee te zingen, en zij kreeg het ook voor elkaar om het hele Lokaal te laten gonzen.
Daarna droeg Wim het gedicht Hier sta ik dan voor, waarbij hij een mooie illustratie gemaakt had.
Iris, met haar karakteristieke hoge stem, waarin de emoties goed doorklonken, en Joeri, met zijn subtiele gitaarbegeleiding, kozen voor de vertolking van Pa, ik heb nog steeds vragen en Het afscheid valt heel zwaar.
Bert Verlaan, die ook een van de omslagen van mijn dichtbundeltje Kringloop van water geïllustreerd had, koos voor de gedichten, Ik wil je pellen en Dat was het dan en lichtte op een heldere manier toe waarom ze zo passend voor deze avond waren.
Karel Kanits sloot de set af met een, op zijn gebruikelijke wijze, opsomming van ongemakken, die mij na mijn 50ste deel zouden kunnen vallen.

Reageer

(12-09-08)

VERJAARDAGSFEEST  7 SEPTEMBER EERSTE SET

7 september 2008 , de dag dat ik mijn 50ste verjaardag vierde in Lokaal Vredebreuk is voor mij een bijzondere dag geworden. Veel vrienden, bekenden, collega’s en familieleden brachten werk van mij met een geheel eigen vertolking. De avond werd geopend met een door mij gezongen lied, Kom maar hier mij liefste, waarmee de toon werd gezet, namelijk dat ik vaak mijn gevoel het best kan vertolken door middel van een lied.
De folkband Bobander begon als eerste te spelen. De groep bestaat uit Jorina, mijn voorganger als  muziekdocent aan een montessorischool , Alja een oud-collega van mij, Chris, Wout, Hans en Ge die ik kende van volksmuziek/dans groepen. Zij brachten met verve de instrumentaaltjes Ladies Morris, Mel O’Dy en Draaideun en het liedje Alles is al eens eerder gezegd met Alja als zangeres. Vervolgens speelden Pascale en Guus samen met Gerard Bourree de Pascale en Valse Triste in een zeer dansbare uitvoering. Pascale heeft een Franse vertaling bij mijn bundeltje kringloop van water gemaakt en ik speel nog regelmatig Franse volksmuziek met haar en Guus. Gerard is een oud-collega van mij en wij speelde samen een tijdje in de folkgroep So What. Daarna kwam een optreden van Karin Maryse eveneens een oud-collega en nu een goede vriendin. Als een chansonnière vertolkte zij het lied Niets is belangrijk met Martien op de accordeon en Frenk op de gitaar. Martien was de leider van de volksmuziek- zang en speelgroep van Nitsanim, waaraan ik ook een tijdje deelgenomen heb. Frenk ken ik al heel lang. Eerst voornamelijk als fan van de bandjes waarin hij speelde; King’s Galliard en the Crooks. Later volgde ik met leden van de folkgroepen Bard en Beer bij hem de cursus volksmuziek aan het Koorenhuis. Nu is hij de vriend van mijn zus en begeleidt hij mij vaak tijdens optredens en als ik studio-opnamen ga maken is hij altijd van de partij. Martien en Frenk toonden zich perfecte begeleiders bij dit lied en eveneens bij mijn uitvoering van Geef mij mijn tijd terug. De eerste set werd afgesloten met enkele gedichten van Harry van Kleef uit o.a. kringloop van water, de dichtbundel waarvan een van de  omslagen van zijn hand is, en met 4 vertalingen van mijn gedichten in het Engels door mijn zus Vieveke.

Reageer

(08-09-08)

VERJAARDAGSFEEST IN LOKAAL

Zondag de zevende heb ik mijn 50ste verjaardag gevierd in Lokaal Vredebreuk. Het was een gezellige bijeenkomst  in een gemoedelijke sfeer met voor mij vele verrassingen en hoogtepunten. Ik ben van plan een uitgebreid verslag op het log te zetten, nu zijn al enkele foto’s te zien op de site van lokaal. Zie: foto's lokaal vredebreuk

Reageer

(27-08-08)

TERUG UIT SCHOTLAND

Na de vakantie in Schotland, het land dat doordrenkt is van de Keltische cultuur, heb ik gelijk een foto van de standing stones bij Callanish op de Hebriden als achtergrondscherm voor mijn pc gebruikt.

Caitlin tussen de standing stones

Reageer

(01-08-08)

FOLK MELODIEEN

De laatste tijd komen er geregeld melodieën in mij op die heel bekend voorkomen, maar die ik uiteindelijk zelf bedacht heb. Enige weken geleden droomde ik, dat ik van mijn neef Mik een Playford-tune leerde die gebruikt werd tijdens het begeleiden van een dans. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, speelde ik de melodie op mijn gitaar en het bleek geen bestaande melodie te zijn (till so far; wie weet, misschien kent Mik de tune). Hetzelfde gold voor een bourree die ik laatst geschreven heb. De melodie, vooral het A gedeelte, komt mij heel bekend voor. Ik liet het Pascale en Guus, kenners op dit gebied, horen en zij kwamen ook tot de conclusie dat het een bekend stramien heeft, maar dat de melodie toch waarschijnlijk origineel is .

Reageer

 

Gastenboek

Archief augustus 2008

Archief juli 2008

Archief juni 2008

Archief mei 2008

Archief april 2008

Archief maart 2008

Archief februari 2008

Archief januari 2008

Archief december 2007

Archief november 2007

Archief oktober 2007

Archief september 2007

Archief augustus 2007

Archief juli 2007

Archief juni 2007

Archief mei 2007

Archief april 2007

Archief maart 2007

Archief februari 2007

Archief januari 2007

Archief december 2006

Archief november 2006

Archief oktober 2006

Archief september 2006

Archief augustus 2006

Archief juli 2006

Archief juni 2006

Archief mei 2006

Archief april 2006

Archief maart 2006

Archief februari 2006

Archief januari 2006

Archief december 2005

Archief november 2005

Archief oktober 2005

Archief september 2005

Archief augustus 2005

Archief juli 2005

Archief juni 2005

Archief april en mei 2005

Archief januari t/m maart 2005