(30-12-11)

TERUGBLIK 2011

Veel in verzamelbundels gestaan; met gedichten in Poëzie op pootjes en de Haarlemse dichtlijn met een verhaal in 30 Openbaringen,en met een lied op de verzamel-Hyves-cd met Filelied. Ook veel sessies gespeeld, voornamelijk na Folk in de lounge, maar het belangrijkste afgelopen jaarop artistiek gebied was de uitgave van de dichtbundel Woorden vallen zonder vleugels met vertalingen in het Frans door Pascale de Mari en illustraties van Jeroen van Duyn. Zo’n 15 maal op de planken gestaan met Henk Dorrestijn en steeds andere gastartiesten met het programma Onderga een zonnige ondergang en daarnaast optredens bij Karin met Frank Verlaan en met Frenk van Meeteren en in Wateringen bij oud-leerlingen. Steeds meer van mijn gedichten/liedjes hebben betrekking op Den Haag daardoor was ik tijdens de uitreiking van de Hofvijver poëzieprijs te horen met Bespiegeling en kan je Leidschenveen daar moet je heen  beluisteren op een filmpje over WijkTV L.veen. Als Muziekmeester Maarten heb ik samen met Louis Blonk en Frenk 3 kinderprogramma’s gedaan, die een groot succes waren, maar voor dit programma zal eveneens als voor een zonnige ondergang nog veel aan promotie gedaan moeten worden om het verder van de grond te krijgen. Niet veel in de studio geweest, , maar één keer slechts. Het zijn mooie opnamen geworden, Klein kleinkind en Lied voor jou met Marcel Cuijpers, Frenk van Meeteren en Evert Willemstijn. Ook ben ik minder in de fotostudio geweest. Wel bijzonder was de sessie met Iris toen ze zwanger was. Harry van Kleef maakte van een van de foto’s een schilderij.
Kort samengevat: 2011 het jaar van meer optredens en minder opnames.

Reageer

(26-12-11)

PRESENTATIE VAN DE DICHTBUNDEL

16 december vond de presentatie van mijn dichtbundel, Woorden vallen zonder vleugels, plaats in Theater Aarde-Werk. Het gebeurde in het kader van Onderga een zonnige ondergang, waarvan voorlopig de laatste voorstelling werd gegeven.
De dichtbundel, Woorden vallen zonder vleugels, bevat eigenlijk drie componenten; de gedichten zelf, de vertalingen in het Frans en de bijpassende aquarellen. De vertalingen zijn een afgeleide van de gedichten en de aquarellen zijn bewerkingen van foto's die ik genomen heb. Helaas kon de vervaardiger van de aquarellen, Jeroen van Duyn die in Frankrijk woont, niet bij de presentatie aanwezig zijn. Wel was de vertaalster, Pascale de Mari, van de partij. Zij bracht de Franse sfeer erin door Franse deuntjes en La valse triste samen met Guus op draailier en doedelzak te spelen. Karin en ik dansten een Schottish. Pascale droeg twee gedichten voor in het Frans. Gedichten werden ook voorgedragen door Maryse en Karin die model hebben gestaan voor sommige foto’s die later uitgewerkt zijn tot aquarel, en door Jessica en Govert die altijd nauw betrokken zijn bij mijn kunstzinnige activiteiten. Het gedicht dwarsfluit en flûte traversière werd door Kees Bakker begeleid op de dwarsfluit. Het eeste exemplaar van Woorden vallen zonder vleugels bood ik Edwin van Lier aan die de uitgave prima verzorgd had. Henk Dorrestijn en ikzelf vulden de avond op met eigen werk. Ik zong uiteraard Fietswiel het gedicht waarmee de bundel eindigt. Ook bracht ik een lied van Henk, Voor jou heb ik altijd de tijd ten gehore. Frank Verlaan deed op de banjo mee met drie liedjes waarmee de avond werd afgesloten.

Reageer

 

(18-12-11)

ONDERGANG EN SESSIES IN DECEMBER

2 december was het de beurt aan gastmuzikant Jan-Willem Slotboom om op te treden tijdens onderga een zonnige ondergang. Hij bracht wat luisterliedjes begeleid op gitaar, mondharmonica en piano. Lennard Varkevisser deed het instrumentale intermezzo, covers van  Andy Mckee,  met virtuoos gitaarspel. Theo droeg een kort weemoedig verhaal voor en omdat de avond in het teken van de in 2007 overleden dichter Ger van Wijck stond, lazen Jessica, Marijke Thijsse en Mariet Lems gedichten van hem voor. Henk Dorrestijn en ik vulden zoals gewoonlijk de rest van de avond.
Roelfien Folkersma was 9 december de gastmuzikant. Zij bracht voornamelijk cabaretachtige nummers.  Jim Keulemans had een mooi act over bejaardenseks, en Dick en Anne Borsboom droegen gedichten voor. Jerry Kooyman zong een eigen nummer over het strand en speelde een instrumentaal stuk voor de gitaar. Dan was er ook nog de verrassingsact van Doktor Anders, dus met ons eigen inbreng erbij ( van Henk en mij) betrof het een gevarieerde zonnige ondergang.


Over de sessie bij Karin in the lounge na het succesvolle optreden van Vin Garbutt schreef Karin het volgennde: After Vin stopped with his gig there was much time for meet and greet.I was a great experience to see so much people knew Vin and specially came from different corners from Holland,even in this stormy wheater night.I think there was a feeling once you decided to go to see Vin ,you have to go.
So it became  late,very late for most people to join in for the session afterwards,but the few who stayed had a good time together and Vin also had some energy left to play with his whistle again.
Nice to see a new face at the session,Otto Vogel, great.

Ik speel session met Otto, Rieke, Richard en Vin.

Ook na het optreden van Pete Grassby op 10 december was er een sessie. Eduard Dekker schreef: Ook de jamsessie hierna was gezellig: tal van instrumenten werden tevoorschijn gehaald. En zo onstond de sfeer van een Ierse of Schote folkpub.

Reageer

(29-11-11)

HET IS NOVEMBER

In november had ik 3 optredens in theater Aarde-Werk en speelde ik 2 sessies mee bij Karin.
4 november was de gastmuzikant Jelger Dees tijdens het programma onderga een zonnige ondergang, het programma van Henk Dorrestijn en mij. Hij bracht gevoelige liedjes in een zeer intieme sfeer. Hierna besloten Henk en ik het karakter van de voorstelling enigszins te veranderen. Naast de hoofdgastmuzikant die voornamelijk zelfgeschreven Nederlandstalige liedjes vertolkte trokken wij ook nog enkele gastdichters en een instrumentaal spelend   muziekgroepje aan. Hierdoor werd het geheel nog levendiger en dynamischer. Dat merkten we gelijk op 18 november met Sylvia Hubers die het hoofdgastoptreden verzorgde. Naast haar deden de dichters Karel Kortland, Viviane Rose, Edith de Gilde, Nelly Lausberg van Os en Remco Lausberg mee. Simon Oak zong zijn lied Wat moet ik ermee als afsluitende meezinger begeleid op accordeon terwijl Robert Kwakkelstein op piano en ikzelf op gitaar de stemming nog verhoogden
25 november was het de beurt aan Floris Schrama. Met ingetogen, eigenzinnige liedjes wist hij het publiek voor zich te winnen. De gastdichters Harry Zevenbergen, Rik Comello en Andre Stek lieten zich ook van hun beste kant zien. Zij maakten een zeer persoonlijke keus uit een gedicht uit het collectief geheugen van Nederland met aansluitend een zelfgeschreven gedicht. Peter Wassenaar die ook nog twee liedjes van mij, Wat ga je doen en Pleister op de wonde op zijn bas mee begeleidde speelde samen met Robert Kwakkelstein een indrukwekkende intermezzo.

Op 2 en 19 november speelde ik mee met de sessie na afloop van de huisconcerten bij Karin. Over de sessie op 19 november schreef Karin:

En Martin en alle leden van Finvarra hadden volop energie om mee te doen met de sessie.
Mooie sessie ook met deze keer weer Simon Oak en Jan van Leeuwen.
Maarten Willems die mij wederom verraste met zijn mooie eigen geschreven liedje voor mij:”Iets goeds komt ook onverwachts”
Altijd weer een rede om “verlegen”van te worden.
Leuk ook dat wederom Richard Schoon ten tonele verscheen om met zijn fluitspel een eigen extra dimensie aan het geheel te geven.
Prachtige sfeervolle avond.Dank aan allen die erbij waren.

Reageer

(27-11-11)

STADSE DICHTERS FESTIVAL

Tijdens het Stadse Dichters festival

in Villa de Kunstpassage in Den Haag, Plein 1813 hield ik een voordracht tezamen met zo’n dertig andere dichters.
Het was georganiseerd door café Eijlbers. Voor het eerst toonde ik mijn nieuwe bundel


en ik had meteen daar de eerste officiële koper.

Reageer

(31-10-11)

EEN VEELZIJDIG WEEKEND

Het begon al op vrijdag vier uur: Mijn nieuwe dichtbundel werd bezorgd. Een prachtige luxe-uitgave op A4 formaat met 18 gedichten van mij. Het is om maar zo te noemen een coproductie van Pascale, Jeroen en mij, want elke gedicht is geïllustreerd  met een aquarel van Jeroen van Duyn en ieder gedicht is vertaald in het Frans door Pascale de Mari.
Vrijdagavond was er weer een schitterde editie van het theaterprogramma onderga een zonnige ondergang met als gastmuzikant Werner van de Vrede.


Zaterdagochtend fietste ik via Kwintsheul naar Wateringen, alwaar zo’n 15 oud leerlingen uit Berkel en Rodenrijs van rond de 30 hun jaarlijkse reünie hielden en die mij hadden uitgenodigd om een zelfde soort muziekles te geven zoals zij van mij kregen, toen zij tussen de 4 en 12 jaar waren,. Er werd on-Hollands goed meegezongen zonder terughoudendheid , wat ik gewoonlijk wel ervaar als Nederlanders zelfs alleen maar op la,la,la wordt gevraagd mee te zingen. Het was een bijzondere bijeenkomst met een uitstekend goede sfeer.


Zondag maakte ik tijdens het Stadse Dichters festival bekend dat de presentatie van mijn nieuwe dichtbundel Woorden vallen zonder vleugels 16 december zal plaatsvinden in theater Aarde-Werk. Ik las daar onder andere het gedicht Jeugdherinneringen” en de gedichtencyclus Een eiland in de stad voor. Een toehoorder die redactrice is van een krantje over het Hofkwartier wilde deze gedichten graag publiceren.

Reageer

(20-10-11)

DUO RIJP EN SESSIES

Rijp (Norma de Jong en Hans Ruitenberg), traden op als gast in het programma van Henk Dorrestijn en mij op 7 oktober. Zelf deed ik mijn wereldpremière Klein kleinkind. Het was al weer de zesde, zeer geslaagde zonnige ondergang.
Twee sessies bij Folk in de lounge werden weer door mij geleid. Karin Pronk schreef hierover:

MONTH OF FOLK _OCTOBER 8-16

Heel veel folkmuziek.
October was de maand van de folk in mijn huiskamer
Het startsein werd gegeven op 8 Oktober met een fantastische supportact door Paul O’Brien,groots Iers singer/songwriter,samen met Kate Huber,prachtig spelend op de lowwhistle.Zij zullen op 3 december hun nieuwe cd presenteren in het Zeehelden theater in Den Haag.
De hoofdact was Phil Hare,super gitarist **speciaal naar Nederland gekomen vanuit Engeland om te spelen in mijn huiskamer.Prachtig singer/songwriter met vele mooie teksten en leuke praatjes tussendoor.
Na afloop was er een goede sessie met nieuwkomers :Kees en Marianne Kwant en van Wales :James Jones.En tot groot genoegen zong Henk Dorresteijn wederom zijn Johanna.

De 16e October was het einde van deze speciale maand.Na het prachtige weekend met het optreden van Phil hare was het de beurt aan De echte Ierse dropjes.
Donal Clancy,Benny McCarthy en John Murphy hadden een bomvolle huiskamer.Echte instrumentalisten met hun eigen instrument.
Leuk om te zien dat er zoveel nieuwe mensen de lounge wisten te vinden voor de sessie. Jasper LangenbergandRobbert Langenberg,Dennis Heijt,Hanneke Nagtzaam (Lowland Paddies)and Nout Grupstraoude maat van John Murphy "Oude bekende " Kees Bakker keerde terug naar de huiskamer en ook waren daar, Phil Jackson,James Ellis and Bar Plunkett
En terug na de gig van Daithi's kwam Herco Schuchard.En wederom was daar weer Richard Schoon.Deze keer prima op tijd.
Hoop velen van hun terug te zien bij andere concerten met sessies.

Reageer

( 02-10-11)

TWEE ZONNIGE OMDERGANGEN

23 en 30 september vonden er weer zonnige ondergangen plaats in theater Aarde-Werk. De gasten Jan Willem van Opstal en Barbara Breedijk vulden het programma van Henk en mij op een voortreffelijke wijze aan. Hoewel de zaal de tweede keer niet heel goed gevuld was, stond het optreden als een huis. Barbara sloot die avond af met De billen van Bob.

Jan Willem van Opstal te gast op 23 oktober

Barbara Breedijk te gast op 30 oktober

Reageer

(22-09-11)

30 OPENBARINGEN.

Afgelopen zondag vond in Houten in cafe de Engel de presentatie van de verhalenbundel 30 Openbaringen plaats. Ik las daar mijn verhaal " De fotosessie", het eerste verhaal van de bundel. Ik werd als volgt aangekondigd;

En weer is het de beurt aan een Hagenees. Hij schrijft gedichten, verhalen en liedjes. Met het nummer de ‘Euroot’ won hij in 2002 het ‘Euro songfestival’ van Radio West. Deze alleskunner heeft verschillende cd’s en alweer vele dichtbundels op zijn naam staan. Zijn laatste bundel ‘Tenslotte wint de liefde’ bevat 49 gedichten en wordt opgesierd met 5 aquarellen van Jeroen van Duyn.
Luisterde hij in 2009 de presentatie van ‘Verhalen van de straat’ nog muzikaal op, nu doet hij dat zonder muziek en enkel verbaal. Luistert u naar Maarten Willems’ verhaal.

Theo van Rijn, initiatiefnemer, bij het boekenstalletje.

Reageer

(19-09-11)

GERT VLIETSTRA

Alweer de derde zonnige ondergang vond plaats de afgelopen vrijdag in Theater Aarde-Werk. De gastmuzikant Geert Vlietstra had een aandeel dat wonderwel aansloot bij het geheel. Mooie, gevoelige en ook hilarische nummers. Henk Dorrestijn had al gauw de lachers op de hand, maar ook kippenvelmomenten werd door het publiek beleefd.

Geert, Henk en Maarten:; Ik wil weg voordat het niet meer leuk is.

Reageer

((12-09-11)

STADSTROUBADOUR

Over het algemeen maak ik maar weinig liedjes en gedichten over Den Haag. Dat ik toch ook wel een stadstroubadour ben, werd afgelopen dagen duidelijk. Mijn lied over een nieuw stukje Den Haag, Leidschenveen, wordt gebruikt voor het promofilmpje van wijktv Leidschenveen
promovideo Leidschenveen
en afgelop en zaterdag zong ik mijn liedje, Bespiegeling, over het eilandje in de Hofvijver in het oude centrum van de stad.
http://vimeo.com/28869633

Reageer

(11-09-11)

MIDNIGHT WALK

Afgelopen vrijdag speelde ik mee met een sessie op een boot bij het Galgewater te Leiden als onderdeel van de Midnight Walk
De Midnight Walk is lopen en beleven voor het goede doel. Op meer dan 20 plekken langs de 4 km lange route door het historische centrum van Leiden worden de wandelaars verrast door muziek, kleinkunst, poëzie, dans en andere ludieke acts. 

Reageer

 

 

 

Gastenboek

 

Archief april mei juni juli augustus2011

Archief januari februari maart 2011

Archief november december 2010

Archief augustus september oktober 2010

Archief mei, juni, juli 2010

Archief februari, maart, april 2010

Archief januari 2010

Archief november, december 2009

Archief augustus, september, oktober 2009

Archief juli 2009

Archief juni 2009

Archief mei 2009

Archief april 2009

Archief maart 2009

Archief februari 2009

Archief januari 2009

Archief december 2008

Archief november 2008

Archief oktober 2008

Archief september 2008

Archief augustus 2008

Archief juli 2008

Archief juni 2008

Archief mei 2008

Archief april 2008

Archief maart 2008

Archief februari 2008

Archief januari 2008

Archief december 2007

Archief november 2007

Archief oktober 2007

Archief september 2007

Archief augustus 2007

Archief juli 2007

Archief juni 2007

Archief mei 2007

Archief april 2007

Archief maart 2007

Archief februari 2007

Archief januari 2007

Archief december 2006

Archief november 2006

Archief oktober 2006

Archief september 2006

Archief augustus 2006

Archief juli 2006

Archief juni 2006

Archief mei 2006

Archief april 2006

Archief maart 2006

Archief februari 2006

Archief januari 2006

Archief december 2005

Archief november 2005

Archief oktober 2005

Archief september 2005

Archief augustus 2005

Archief juli 2005

Archief juni 2005

Archief april en mei 2005

Archief januari t/m maart 2005