Enkele artistieke hoogtepunten van 2012

2012 was het jaar van het einde van het theaterprogramma, onderga een zonnige ondergang, dat ik samen met Henk Dorrestijn verzorgde. We gaven dat jaar nog twee voorstellingen, in Rotterdam en in Delft. In totaal hebben we het zo’n 20 maal gespeeld, hoofdzakelijk in theater Aarde-Werk te Den Haag. Salty Dog ( duo met Frank Verlaan) deed ook enkele bijzondere optredens: het Nieuwjaarsconcert bij Folk in the Lounge, een optreden tijdens St Patricksday op de grote Markt te Den Haag en natuurlijk aangevuld met Govert (dan als trio Lucky Spoons) een straatperformance in Leiden tijdens het Gouden Pet festival. Mijn soloprogramma deed ik bij Folk in the Lounge, en gedeeltelijk tijdens het festival ipsYlon XII te Leiden en op de Kaay in Nijmegen. Ook heb ik veel dichtvoordrachten gedaan mede voor de promotie van mijn nieuwe dichtbundel woorden vallen zonder vleugels. De optredens waren o.a. in de Waag te Haarlem , tijdens de Zalige zondag in café de la Gare, het Mashtival  bij Brink 5 hoog en project Tink XL op de Grote Markt te Den Haag. Als sessieleider had ik de eer om met grote namen uit de folkwereld samen te spelen zoals Bian McNeill en Fred Piek. De laatste opnamen voor mijn cd Wat ga je doen zijn dit jaar voltooid en de cd is al geperst. De voorbereidingen voor de presentatie in Tennispark Houtrust op 24 februari volgend jaar zijn in volle gang.

Reageer

Mijn Kerst / Nieuwjaarskaart: nu ook digitaal !

December 2012

 In december heb ik twee dichtvoordrachten gehouden. Tijdens de zalige zondag in café de la Gare ( 2 december) en op de Grote Markt tijdens Tink XL (16 december.
De 15de  was ik weer sessieleider na een optreden van Linde Nijland en Bert Ridderbos met als speciale gast Fred Piek. Bijzonder was, dat tijdens de sessie Fred  Kaap’ren Varen inbracht, het liedje waarmee hij in 1974 een hit scoorde toen hij de zanger van de band Fungus was.

Reageer

November 2012

Alles op een dag. Zaterdag 10 november ’s middags in Leiden op de vrijplaats een optreden van 20 minuten tijdens het festival ipsYlon XII en daarna Folk in de Lounge bij Karin waar Paul O’Brien met Kate Huber optrad. Na afloop leidde ik daar de sessie. Een belangrijke gebeurtenis in die maand was, dat de laatste hand aan de nieuwe cd “Wat ga je doen" gelegd werd. Begin van de maand was de mastering gereed en 19 november werden de geperste cd’s bij mij afgeleverd.

 Reageer

Oktober 2012

In oktober ben ik vooral bezig geweest met het masteren samen met Jorrit den Broeder van mijn nieuwe cd wat ga je doen en alvast de plaats en datum voor de presentatie regelen. Dat is geworden 24 februari op Tennisparrk Houtrust.
Wel heb ik tweemaal de sessie geleid na concerten van Niamh Parsons met Graham Dunne en Lucy Ward bij Folk in the Lounge.

 Reageer

September 2012

Weer veel gebeurd op muzikaal en poëtisch gebied.
4 september Ierse sessie met de mandoline in Lokaal Vredebreuk.
15 september bij de opening van de Hofvijverpicknick mijn gedicht over Haagse Jantje voorgedragen, daarna snel naar Almere waar ik samen met Frank Verlaan , als duo Salty Dog een verrassingsoptreden had met voornamelijk veel bekende Ierse meezingers tijdens een verjaardagsfeest.
Ondertussen heb ik twee keer meegedaan aan de cursus Ierse ceilidansen op de vrijdagavond.
24 september ging ik met Judith Bordewijk, Frenk van Meeteren en Evert Willemstijn de studio in voor de laatste opnamen voor mijn nieuwe cd Wat ga je doen..
En 29 september stond ik op het Newtonplein als Muziekmeester Maarten met een kinderprogramma van een half uur tijdens een buurtfeest, Leefbaarheid Festival Newtonplein.
‘s Avonds naar Folk in the Lounge.  Karin schrijf o.a.: Very special also was the song: Pontchartrain, when Daithi invited the whistle players among the public to play with him. So there came a great sound all together played by Maarten Willems, Simon Oak, Richard Schoon, Gert van der Slikke and Pluim Gielens..
Tijdens de sessie erna liet ik de titelsong van mijn nieuwe cd, die begin 2013 uitkomt alvast horen.

 Reageer

Optreden in Parnassia en sessie bij Karin

Zondagmiddag 26 augustus had ik een optreden met mijn Nederlandstalig repertoire samen met Frenk van Meeteren en Louis Blonk in Parnassia in de gehoorzaal van de kerk. Het was een erg geslaagd optreden. We speelden voornamelijk up-tempo nummers, de meeste door mijzelf geschreven, maar ook enkele covers. Daarna snel naar Karin’s Folk in de Lounge waar ik de sessieleider was na het optreden van Mike Silver.
Karin schrijft hierover:
After that time there was time left for a good session. Different,because again there were new names. So Gert van der Slikke did bring his children Marian and Robin,who were brave enough to join in at the session at accordeon and guitar,it was superb. So was John Cameron-Web.Who knows a lot about Robert Burns songs.Perhaps he can join in, in future to treat the audience of the lounge on a real Robert Burns afternoon,cause he is singing with his wife specially these songs.
Thanks also to wellknown session singer Jan van der Klei, guitarplayer /singer James Jones. Whistler players Gert van der Slikke and Richrad Schoon. On spoons again Jolande Pronk,Rieke Pronk on fiddle and sessionleader on mandoline this time Maarten Willems.
It was a superb great afternoon/evening. One to remember !

 Reageer

Optredens in juli en augustus 2012

Vlak voor de vakantie had ik nog een leuk solo-optreden op de Kaay te Nijmegen in een kleine circustent. Vooral de meezinger “Ik wil weg” sloeg erg aan.
Daarna volgden er, het liep tegen het einde van het theaterseizoen, die maand enkele sessies waar ik in mee speelde in Warwick , Engeland en Ullapool, Schotland tijdens mijn vakantie.

Reageer

Optredens in juni 2012

Twee terugkerende optredens in juni Gouden Pet en Summerfolk. Over Summerfolk schreef Karin: This year it was good to say at the open mic:
… Henk Dorrestijn&Maarten Willems, well known already by some of the audience,cause they came back again.Very good strong performance and the song of Henk “Voor jou heb ik altijd de tijd”” made a big impression om me,although I heard the song  before or perhaps because of that.It was very special cause it told something about my feelings for my lovely daughters.And this time special for Lara, who just became mum,and had to go to hospital because of a fever.so happy everything worked out ok…..
The big act of the night was up to Jon &Gill Loomes.Special coming to Holland for this summer party.Very special performance cause this duo doesn’t play together so very often…..The session afterwards was also very succesfull. The musicians stayed in and played lovely together,joined in by Jolande Pronk,PaulO’Brien &Richard Schoon.
Thanks to everyone who came in to this party and special to those people who managed to came to the whole season.That was just great !!! (foto's zie: Summerfolk 4 )
Door het slechte weer werd het Leidse Gouden Pet festival gedeeltelijk binnen gehouden. De gelegenheidsformatie Lucky Spoons (FrankVerlaan, Govert Willems en ik) speelden twee keer in een café. De derde, laatste, keer  klaarde het weer enigszins zodat die set buiten gespeeld kon worden. Het was een geslaagde middag en het binnenspelen deed geen afbreuk aan de sfeer van het straatfestival.   

Reageer

Optredens in mei 2012

11 en 15 mei verzorgde ik de sessie na afloop van concerten van Folk inthe lounge bij Karin. Na met bekende Nderlandse folkviolisten als Lenneke Willems en Rens van der Zalm gespeeld te hebben, kreeg ik nu de unieke gelegenheid om met Tom McConville en Brian MacNeill tijdens de sessie te spelen. Karin schreef hierover:

Very special also that Brian found the energy to stay for a while after his great gig to join in to play at the session after.Thanks to Maarten Willems , Patrick Broekema , Dieke Elfring , Theo Wentink , Richard Schoon , Jeroen van Wijk and Rieke Pronk who stayed so enthusiastic to make this all lovely.
….Then last Tuesday it was up to  TomMcConville  to play at my lounge …..Also he had lots of energy left to play at the session too.
Thanks to Maarten Willems, Theo Wentink , Jessica de Korte ,Engelberthus Pronk and Richard Schoon to play so enthusiastic with the session.


17 mei heb ik 2 dichtvoordrachten afgewisseld met wat liedjes gehouden tijdens de Haarlemse dichtlijn. Een gedicht van mij is opgenomen in de gelijknamige bundel.
En 23

27 mei zetten Henk Dorrestijn en ik een mooie selectie van een half uur neer van ons gezamenlijk programma Onderga een zonnige ondergang. Wij waren invaller voor de toneelgroep Vrij. Het optreden vond plaatst in het kader van Delft Fringe in theater Falie Begijnhoftheater.

Reageer

Optredens in april

 7 en 8 april deed ik mee met P.O.P (poezie open podium) Mashtival Bink Vijf Hoog. Samen met onder anderen Anna Djerek, Eelco van der Waals en Alex Franken.

14 april had ik mijn solovoorstelling bij Karin i the Lounge. Karin schreef hierover:
Maarten Willems,dichter,zanger,liedjesschrijver ,de oprichter van de huidige huiskamerconcerten gaf een mooi optreden in mijn lounge .Zoals bekend van eerdere optredens zorgt hij voor een mooie sfeer met goede interactie met het publiek. Zijn liedjes zijn om naar luisteren, gevoelige teksten om over na te denken. Ook meezingers met humor zitten in zijn repertoire. Afgewisseld door een mooi gedicht. Deze keer zelfs een vers geplaatst in de krant :"Jeugdherinneringen"over zijn Haagse jeugd rondom het paleis van Den Haag. Heerlijk was ook het ontstaan van een echte bluessfeer bij het liedje:"Vrijdagavond" Hij begeleidt zichzelf op gitaar en tussendoor op viool. Een en ander werd omlijst door oude bekende Frenk van Meeteren op gitaar en mondharmonica en gastspeler Frank Verlaan met de banjo. Lekkere sfeer, gezellig publiek ,al met al een fijne avond om naar terug te kijken.

Reageer

Optredens in maartHeel verschillend waren de optredens in maart.
17 maart, St. Patrick’s Day stond ik met Frank (Salty Dog) op het podium van de Grote Markt in Den Haag.

18 maart verzorgde ik als Muziekmeester Maarten het muzikale gedeelte van het kinderfeestje van Merel

en 25 maart  speelde ik met Henk Dorrestijn voorlopig de laatste en een van de mooiste voorstellingen van de zonnige ondergang.  


Over de sessie 28 maart na het optreden van Bob Martin schreef Karin:
Fijn dat Bob tijd had om nog even te blijven voor de sessie na afloop. Alhoewel hij zelf niet mee deed, was hij een goede luisteraar.Leuk om te zien, dat er wederom nieuwe mensen waren voor de sessie, er klonk zelfs een mooi Frans lied in het midden van de kamer. En er was een soort van balletoptreden door Maarten Willems en Kitty Visser op het prachtige lied "Perhaps love"gespeeld door Jerry Kooyman. Mooi om te zien dat Richard Schoon zo goed speelt op de fluit en Rieke Pronk op de viool. Mooie acapellas gezongen door Jan van der Kley Dank aan allen die er bij waren op deze bijzondere avond.

Reageer

Februari 2012

Op 23 februari vond na de Haagse presentatie van mijn dichtbundel Woorden vallen zonder vleugels de landelijke presentatie plaatst in de Waag te Haarlem tijdens woorden in de waagschaal. Aandachtig publiek, goed interview door Herman van Mourik en een aardige verkoop.

Reageer

(18-02-12)

Na het optreden van Flossie en Chris op 22 januari en van Vicky en Jonny met in het voorprogramma drie leden van Botswing op 3 februari bij Folk in the lounge, heb in zoals gewoonlijk na afloop de sessie geleid.

Over Vicki&Jonny schreef Karin Pronk:

Inderdaad :Een lange late winteravond,.
Het ging sneeuwen in Holland en Vicki&Jonny kwamen uit Engeland en 3 Belgen reden meer dan 5 uur door  sneeuw en winterweer,een helse tocht zo noemde Jos het.
In mijn huiskamer was het warm en gezellig. En het was heel bijzonder om ze allemaal terug te zien na Summerfolk 2010.
Deze keer namen Jos&Dimitri hun maat en violist Lode mee en dit gaf een verdieping aan hun optreden .En hoe speelden zij? fantastisch .Het was grandioos,veel mensen vroegen zich af of zij een keer voor een avondvullend optreden konden terug keren en misschien een cd hadden.
Vicki&Jonny speelden weer prachtig.Mooi instrument de nickelharpa.Een nieuwe deze keer,bij elkaar verdiend door de verkoop van de vele nickelhats ,die Vicki in de loop der jaren zelf fabriceerde.. En daar  waren ook weer  de doedelzak en de fluiten .En natuurlijk Jonny fantastich op gitaar en accordeon. En hoe prachtig zongen zij weer samen en gaven zij het publiek de mogelijkheid met de refreinen mee te galmen. Door het barre winterweer waren Vicki&Jonny niet in de gelegenheid om te blijven voor de sessie na afloop,maar gelukkig konden de Belgische muzikanten dit wel en zodoende ontstond er wederom een hele mooie sessie.Met een primeur van violist vanuit het publiek:Anne Bouwman. Prachtig optreden. Supermooie avond. Dank aan alle doordouwers die ondanks dit winterweer weer mijn huisje wisten te vinden.

Over Flossie Malavialle&Chris Parkinson schreef Karin Pronk:

Op zondag 22 Januari hadden wij een hele  speciale middag in mijn huiskamer. Voor de eerste keer werd er een middagconcert gehouden met een optie om daarna te blijven voor de sessie, gecombineerd met een buffet. Het eten wat werd mee genomen was grandioos. Het was een tjokvolle huiskamer, maar het lukte om iedereen een plekje te geven. De sfeer was fantastisch. Flossie Malavialle&Chris Parkinson speelden een combinatie van Franse chansons, Engelse folk en er kwam zelfs een Spaans liedje aan bod, wat leuk was voor de Spaanse gast in het publiek. Een prachtige stem heeft Flossie,met een enorme uitstraling en veel interactie met het publiek. Chris Parkinson is een groots accordeonplayer met heel veel ervaring met veel verschillende muzikanten door alle jaren heen. En ook deze combinatie met Flossie werkt prachtig.
De  sessie na afloop werd gecombineerd met het eten van het buffet, en alhoewel er niet zo heel veel muzikanten waren, de mensen die er speelden maakte de sfeer heel leuk. Om een paar te noemen: de zang van Willem Bakker en Jan van der Kley, en ook een vriend van hem, wiens naam ik helaas niet meer kan herinneren, speelde heel leuk op gitaar. En de Franse gast zong spontaan mee met een Franse deun. Ook was het goed om te luisteren naar het fluitspel van Anneke Holt en Richard Schoon.
Hartelijk dank aan Maarten Willems ,die wederom de sessie in de juiste proporties leidde, zodat iedereen aan spelen toe kwam.

26 januari was het Gedichtendag. Ik sloot het optreden van de Hofvijvergroep in de Haagse Kunstkring af met het volgende gedicht:

De Haagse beek

Als Hagenees
stroomt de Haagse beek.
als bloed door mijn lijf.

En na het stromen
met veel ijver
eindig ik statig
in de Hofvijver.

Waarbij ik
hoogachtend verblijf.

Dit gedicht is opgenomen in de bundel, Hofvijver van hoop, samengesteld door Eelco van der Waals.

(Foto Marieke Post)

En 5 februari speelde Henk Dorrestijn en ik een deel van ons programma Onderga een zonnige ondergang in Foots

Reageer

(09-01-12)

7 januari traden Frank Verlaan en ik (duo Salty Dog) op bijn Folk in the lounge. Karin schreef hierover:

Nieuwjaarsconcert 2012
. Gisteravond een SUPER avond in folk in the lounge,
Het Haagse folkduo,Maarten Willems en Frank Verlaan, gespecialiseerd in Ierse en Schotse traditionals speelde voluit om het nieuwe jaar in te luiden. Er was helaas niet al te veel publiek op afgekomen ,maar zij die er waren genoten met volle teugen van dit spetterend optreden en de oliebollen.Ook werd er een toast uitgebracht op het Nieuwe jaar.
Instrumentale nummers afgewisseld door mooie ballades,duidelijk en met humor aan elkaar gepraat door Maarten en Frank wisten het publiek van het begin tot het eind te boeien
Verrassend was het begin met de prachtige deun van “The Lonesome boatman”
En de vertolking van “”Mull of Kintyre”” met een omverwacht mooi einde:Maarten verdwijnend in de mist,kwam terug met doedelzak en speelde het lied uit.
En toen was de avond nog niet klaar, hij werd verder ingevuld met een kleine sessie.
Leuk is het vooral dat alle sessies in the lounge elke keer weer verrassend anders zijn,door andere spontane combinaties, verschillende instrumenten en verrassende initiatieven.
Zo ontstond er deze keer een mooie dans uit Macedonie,gedanst door Zana Bojain en Jessica Willems.
Genieten dus!!!
Dank aan Salty Dog,die wederom het nieuwe jaar wilde inluiden
.

Reageer

(03-01-12)

2012

Wat zijn mijn plannen voor 2012 ? In ieder geval geen uitgave van een nieuwe cd of bundel. Waarschijnlijk komt er wel een herdruk van de dichtbundel Tenslotte wint de liefde want deze is nu al praktisch uitverkocht. Na evaluatie van het kinderprogramma en het programma met Henk Dorrestijn gaan we kijken hoe we het beste hier een vervolg aan kunnen geven, wat voornamelijk betreft de frequentie en plaats. Ook wil ik minstens een maal de studio in voor opnames voor een nieuwe cd met als werktitel: Wat ga je doen ? Deze cd komt naar alle waarschijnlijkheid eind 1213/begin 2014 uit. Hopelijk kom ik dit jaar toe aan wat nieuwe gedichten want rond 2015 denk ik een nieuwe dichtbundel uit te brengen.

Reageer

 

 

 

Archief sept. okt. nov. dec. 2011

Archief april mei juni juli augustus2011

Archief januari februari maart 2011

Archief november december 2010

Archief augustus september oktober 2010

Archief mei, juni, juli 2010

Archief februari, maart, april 2010

Archief januari 2010

Archief november, december 2009

Archief augustus, september, oktober 2009

Archief juli 2009

Archief juni 2009

Archief mei 2009

Archief april 2009

Archief maart 2009

Archief februari 2009

Archief januari 2009

Archief december 2008

Archief november 2008

Archief oktober 2008

Archief september 2008

Archief augustus 2008

Archief juli 2008

Archief juni 2008

Archief mei 2008

Archief april 2008

Archief maart 2008

Archief februari 2008

Archief januari 2008

Archief december 2007

Archief november 2007

Archief oktober 2007

Archief september 2007

Archief augustus 2007

Archief juli 2007

Archief juni 2007

Archief mei 2007

Archief april 2007

Archief maart 2007

Archief februari 2007

Archief januari 2007

Archief december 2006

Archief november 2006

Archief oktober 2006

Archief september 2006

Archief augustus 2006

Archief juli 2006

Archief juni 2006

Archief mei 2006

Archief april 2006

Archief maart 2006

Archief februari 2006

Archief januari 2006

Archief december 2005

Archief november 2005

Archief oktober 2005

Archief september 2005

Archief augustus 2005

Archief juli 2005

Archief juni 2005

Archief april en mei 2005

Archief januari t/m maart 2005