(30-05-05)

SO WHAT

Zondag had ik plotseling een optreden voor de verjaardag van een oud collega in Ockenburg.
De psycholoog van een school waar ik muziekleraar ben, had zo’n 15 jaar geleden een muziekgroepje “So What” opgericht . Daarin speelden enkele muzikale collega’s en ik heb ook tijdje meegedaan. Het repertoire bestaat voornamelijk Ierse en Franse volksmuziek. Die ochtend werd ik opgebeld of ik ook met het optreden mee wilde spelen. En zo kwam het dat ik na tijden weer met (oud) collega’s aan het musiceren was.

Charlotte, oud collega en muzieklerares, op de concertina

Reageer

(29-05-05)

LEVEN IN HARMONIE

Als je het artikel van de Haagsche Courant "Hand in hand voor een betere wijk" dat over deze manifestatie gaat, wilt lezen, klik dan hier .

Reageer


(28-05-05)

LEVEN IN HARMONIE

Verleden jaar November vond er een incident in de Antheunisstraat in het Laakkwartier te Den Haag plaats , waarbij twee terroristen werden opgepakt. Om ervoor te zorgen dat de wijk niet in een neerwaartse spiraal wordt meegezogen, is er afgelopen vrijdag een manifestatie georganiseerd met als thema “leven in harmonie”. Omdat de school voor speciaal basisonderwijs (Merlijn) waar ik muziekleraar ben, in deze wijk staat, mochten de kinderen die bij mij de workshop "master drummers” volgen, tijdens die manifestatie een optreden verzorgen. Zij speelden een mooie mix van Afrikaanse an Arabische ritmen.

Oefenen voor de grote dag

Optreden voor zo'n duizend kinderen

Kinderen van de school "Merlijn" dansen vrolijk tijdens de manifestatie

Reageer

(26-05-05)

VOORDRACHT JAMBE

Zondag 5 juni tussen 14:00 en 16:00 ga ik in Delft (Restaurant Breintje Beer, Doelenplein 7 ) het gedicht Dichten voordragen dat ik ingezonden heb voor de wedstrijd met de opdracht: Maak een gedicht met als thema poëzie. Tevens wordt er bekend gemaakt wie de winnaar is. Voor meer informatie over het hele programma van die dag klik hier.

Reageer

(24-05-05)

ALWEER EEN WEDSTRIJD

Kort geleden (vrijdag de dertiende! ) heb ik een gedicht ingezonden voor een gedichtenwedstrijd georganiseerd door Jambe. De wedstrijd heeft als thema dichten. Het lijkt wel of bijna alles - dus ook in de kunst- een competitie is geworden. Je kan bijna nergens meer gewoon aan meedoen. Vroeger had ik hier helemaal een hekel aan, omdat ik mijn gedichten nooit met het oogmerk geschreven heb om er iets mee te winnen, maar nu ben ik er wat milder over geworden. Blijkbaar heeft het publiek behoefte aan winnaars en verliezers. Op wedstrijden komt nu eenmaal meer publiek af. En bovendien zegt een uitslag maar weinig over de inzending. Wat is het criterium ? Is de winnaar de publiekslieveling, technisch de bekwaamste of de beste volgens een elite enzovoorts ? En als je voor publiek optreedt, is er eigenlijk altijd een vorm van competitie. Wie mag wel, wie niet een voordracht houden, in welke zaal, op welk moment vindt het plaats en hoelang mag het duren ? En wordt het gedicht gepubliceerd of niet ? Kortom er is altijd een vorm van competitie, daar kom je niet onderuit. Maar nu ik weet, dat er voor mijn gedichten, liedjes en foto’s voldoende belangstelling is en dat bijvoorbeeld mijn lied de Euroot de eerste prijs bij Radio West heeft gewonnen, terwijl ik zelf het een van mijn mindere liedjes vind, maak ik mij niet meer echt druk over het feit of mijn optreden of onderdeel van een wedstrijd is of niet.

Reageer

(21-05-05)

Een gedicht van mij met de vertaling in het Frans door Pascale kan je vinden op haar weblog !

Reageer

(19-05-05)

RINGTONE

Nooit gedacht dat het refrein van een liedje van mij een beltoon zou worden. In de mobiel van Karin is dat wel het geval ! Als ik haar bel, hoort ze mij dus meteen zingen. Misschien een ideetje? Van de website kan je diverse beltonen downloaden ! Maar het is mp3 formaat en voor een beltoon heb je meestal wav-jes nodig. En Karin heeft een beltoon van een liedje, live voor haar gezongen, waarvan zij de inspiratiebron was. En dat kan toch niet iedereen zeggen !!

Reageer

(17-05-05)

SUPER TRIO

Gisteren hebben Frenk van Meeteren, Evert Willemstijn en Rens van der Zalm opnamen op de Popzolder gemaakt .Ze gaan werken aan een nieuwe cd en van deze topmuzikanten valt heel wat te verwachten. Met Frenk en Evert had ik al vaker samen gespeeld en opnamen gemaakt, maar met Rens nog niet eerder. De 23ste had ik gepland om opnamen te maken voor mijn cd Laveloze obsessie met Frenk, Klaus en Louis, ook een super trio. Maar omdat het mij leuk leek als Rens met een opnamesessie mee zou doen , heb ik hem voor de volgende opname gevraagd. Helaas kon een pas een week later, dus de sessie is verplaatst naar de 30ste. Het is een toevallige samenloop van omstandigheden dat Rens erbij kan zijn. Als violist en mandolinespeler bij Wolverlei en de Crooks heb ik altijd grote bewondering voor hem gehad en nu hij meegespeeld heeft met Youp van ’t Hek en Frank Boeijen, maakt het voor mij nog extra bijzonder dat hij de volgende sessie op de popzolder als gastmuzikant meespeelt.

Reageer

(16-05-05)

EEN NIEUW LIED

Hier is de tekst van een liedje dat ik pas gemaakt heb. 23 mei ga ik het opnemen. Ik zet het zonder commentaar hieronder, zodat ieder die het leest een onbevangen en onbevooroordeeld eerste indruk kan krijgen en er dusdanig een mening over kan vormen.


Brainstorm op zee

Ik loop door de straten
ze lijken verlaten
verlaten van
eenzaam verdriet.
En ik loop in de gaten
de gaten van leegte
niemand die het
opvalt of ziet.

En wat ik kan zijn
is niet meer dan een vuurbal;
een stipje verdwijnt
aan de horizon.
En ik wil zoveel meer zijn,
niet enkel jouw speelbal
en dat jij dan start
waar ’t einde begon.

Ik zie je veranderen, ik zie je verdwijnen,
ver in de zee.
En ik kan enkel maar op jouw golven deinen,
ik wil met je mee.

Ik weet dat ik zuiver
nog denk in getallen;
drie keer zes
en soixante-neuf .
En ik weet niet hoe diep
ik nog moet vallen.
Ik bereken en
reken mij suf.

En ik voel dat ik zuiver
nog denk in getallen
zoals drie keer zes
en ook soixante-neuf .
En ik weet niet hoe diep
ik nog moet vallen.
want wat ik nu zing
lijkt enkel bluf.

Reageer

(15-05-05)

GEDICHTENWEDSTRIJD

De dichteres Paulie Franssen had via haar weblog een gedichtenwedstrijd uitgeschreven. Er moesten maximaal drie strofen bedacht worden na de eerste strofe van Herinnering aan Holland van H. Marsman. In principe doe ik niet mee met wedstrijden over gedichten of andere vorm van kunst, omdat het over onvergelijkbare grootheden gaat. Maar ik had toch al snel een strofe gemaakt en toen dacht ik, nou waarom niet , en mijn inzending (zie hieronder ) is nu in het log gezet als één van de vijf winnaars.


Denkend aan Holland
Zie ik brede rivieren
Traag door oneindig
laagland gaan

Mooischrijverij van
een zekere Marsman, kwam
hij soms zelf van Mars
of de maan ?

Reageer

(13-05-05)

SEX-SITE ?

Een zoekmachine die heeft bekeken welke sites niet geschikt zijn voor onder de 18, heeft achter www.maartenwilems.nl het woord sex geplaatst. Verbazing alom; voor zover ik weet heb ik het woord sex nergens op de site vermeld. Achter een site over dieren staat als onkuis woord poot vermeld. Het bevreemdt mij niet dat dit woord is gebruikt; een zoekmachine die een woord in een context kan plaatsen, lijkt mij geschikter. ( Overigens bedenk ik nu dat als ik dit logje plaats, ik het verbannen woord wel heb gebruikt, een soort van self-fulfilling prophecy dus.) Ja, wat moet ik hier nu van vinden ? Zou seksuele voorlichting via internet niet toegestaan moeten worden, mag erotische kunst niet door kinderen bekeken worden, want vermoedelijk zijn mijn foto’s op hun ‘naaktheid’ gescand ? Ik dacht het niet. Een bijkomend voordeel is, dat juist preutse collegae nu de site willen gaan bezoeken: Hebben ze eindelijk een goed smoesje om toevallig op zo’n site te zitten. Toch goed voor de publiciteit !!


Reageer


(11-05-05)

ZWINGCAFÉ

Op moederdag heb ik twee nummers in het zwingcafé gezongen. Onder leiding van Frans de Leef met Henk Anijs aan de piano werden voornamelijk liedjes over moeders gezongen. Na de pauze begon ik met De klokken van de Beeklaan, maar het liedje was niet ( meer ? ) bij zo velen bekend als verleden jaar. Daarentegen werd het refreintje van Ze was niet gelukkig , nadat ik het een keertje voorgezongen had, uit volle borst meegezongen. Het volgende Zwingcafé is op 19 juni.

Foto 1 Foto 2 Foto 3

Reageer

(09-05-05)

SURPRISE PARTY

Afgelopen zondag ben ik sinds lange tijd weer in het Zwingcafé geweest. Binnenkort zet ik iets daarover op mijn website, maar omdat ik precies een jaar geleden een verjaardag in het Zwingcafé vierde, eerst even een stukje over die gebeurtenis.
Verleden jaar kwam ik regelmatig in het Zwingcafé. Daar worden onder leiding van Frans de Leef bekende Nederlandstalige liedjes gezongen. Als ik er was, speelde en zong ik enkele van mijn zelfgemaakte nummers met een gemakkelijk meezingbaar refrein zoals Zij was niet gelukkig en Ik wil weg. Maar ook De klokken van de Beeklaan werd weliswaar met de tekst voor zijn neus door iedereen vlot meegezongen. De klokken van de Beeklaan is namelijk het nummer dat ik ingezonden had voor het Haags songfestival. Dit evenement heeft nogal wat aandacht gekregen van de plaatselijke media. Het liedje is op de dubbel-cd van het Haags songfestival gezet en was o.a. op Radio 1 en Radio West te horen. Veel bezoekers van het Zwingcafé kenden het liedje dus al, ook omdat zij als publiek bij het Haags songfestival aanwezig waren. Het Zwingcafé is eens in de maand geopend, maar verleden jaar toevallig op de dag dat Marjolein, de muze van het lied, jarig was. Toen ik in het Zwingcafé was, belde ik haar mobiel om haar te feliciteren en met z’n allen , meer dan dertig man, zongen wij het lied voor haar en zij was aangenaam verrast. Dit jaar is er helaas geen Zwingcafé op haar verjaardag (wel de dag ervoor), maar degenen die toch vandaag door middel van het liedje aan haar willen denken en het eventueel willen meezingen, kunnen op de foto klikken.
Marjolein, van harte gefeliciteerd !!!

Reageer

(06-05-05)

Gisteren op bevrijdingsdag speelde Evert, de bassist die op mijn cd’s de meeste baspartijen voor zijn rekening neemt en met wie ik in Zcala en tijdens Confuus heb optreden, met zijn bandje, waarmee hij 15 jaar geleden voor het laatst had opgetreden, op de Grote markt bij de Zwarte Ruiter. Het was lekkere muziek en omdat de band op het allerlaatste moment tot hoofdact was gebombardeerd, begonnen ze wat later. Het publiek moest lang op ze wachten, maar dan had je ook wel wat.

Reageer

(05-05-05)

MASTERDRUMMERS

Hoewel het nu in feite meivakantie is en het lijkt of je als muziekleraar in verhouding veel vakantie hebt, kan net zo makkelijk de stelling verdedigd worden dat je in het onderwijs eigenlijk nooit vrij bent. In dit geval ben ik deze vakantie weer ijverig met de eindverslagen bezig. Bij het verslag komt ook een foto . Vreemd zou je zeggen ; bij muziek gaat het toch voornamelijk om geluid ? Maar bij het muziekonderwijs dat op school wordt gegeven, kijk ik in eerste instantie naar de emotionele en sociale aspecten. Deze kunnen in een foto goed tot uitdrukking komen en bovendien maakt het voor de ouders duidelijk op welke instrumenten er gespeeld wordt. Hieronder zie je een optreden tijdens de opening van het speelterrein achter de school door de kinderen van de workshop ‘masterdrummen’. Dit optreden vond verleden jaar plaats en daar was o.a. de wethouder aanwezig. Door het succes van verleden jaar hebben de masterdrummers weer een optreden (dit zijn weliswaar andere kinderen) tijdens een antidiscriminatie manifestatie voor het stadsdeelkantoor voor de scholen uit het Laakkwartier op 27 mei.
Hieronder zie je een foto van het optreden van verleden jaar.

Reageer

(30-04-05)

Koningin voor één nacht

Zo klinken deze vreemde woorden,
als sprak ze een contactgestoorde,
en hij meent het als hij zegt:
‘Ik zou je ex graag willen worden.’

Reageer

(26-04-05)

(Cultuurschuur 22 april )

Reageer

(23-04-05)

DE CULTUURSCHUUR

Een geslaagd optreden in “de cultuurschuur” is net achter de rug. Helaas beschik ik (nog) niet over goede foto’s van gisteravond om op mijn site te zetten. Vandaag herinner ik mij dat vooral de ballade van het kistje en nooit was jij van mij voor mijn gevoel goed uit de verf kwamen. Ik denk dat dat twee redenen had. Ten eerste waren dat voor mij betrekkelijk nieuwe nummers: Gisteren heb ik ze voor het eerst live gezongen en daardoor kregen ze de juiste spanning en ten tweede hadden deze nummers een zekere betrokkenheid met een deel van het publiek. Iris, Jessica, Ruud, Jorn en Frenk droegen er aan bij, dat het muzikale gedeelte weer stond als een huis.

Reageer

(19-04-05)

GEDICHTEN VAN JOERI EN IRIS

Vandaag is Joeri 18 geworden. In een weemoedige stemming heb ik het eerste ‘volwassen’ gedicht (dat ik van hem ken ),dat hij gemaakt heeft, opgezocht. De datum heb ik indertijd niet genoteerd, maar hij was toen een jaar of tien.

( Joeri 97/98 )

Dichterlijke vrijheid

De dit daddert dat de dit een datje was.
De dat diddert dit de dat een ditje was.
Dit de daddert dat de dit een datje was ?
Dat de diddert dit de dat een ditje was ?

Het eerste gedicht dat ik van Iris heb, gemaakt toen zij ongeveer twaalf was, heb ik er ook maar even bijgehaald.

( Iris 95/96 )

Een muur

Op de rug van mijn hand
een kleine haak.
Geen gezicht.

Een muur in de gang.
Een klap met m’n hand.
En pijn.

Reageer

(13-04-05)

AVONDVULLEND PROGRAMMA

De meeste optredens die ik heb, duren zo’n 10 tot 30 minuten en zijn onderdeel van een groter geheel. Maar zo eens per jaar heb ik een avondvullend programma, dit keer 22 april dus. Dit vergt wel een andere voorbereiding. Omdat het een one man show is, oefen ik het meest in mijn eentje, maar voor de begeleiding van de liedjes doen enkele muzikanten mee. Ik heb geen echte vaste begeleidingsband. Dit maal doen Frenk, Jorn, Ruud, Jessica en Iris mee. Voor een kort optreden, nemen we de nummers dezelfde dag even voor het spelen door, maar nu gaan we zondagmiddag het hele liedrepertoire doornemen en de arrangementen uitwerken. Gelukkig hebben zij allen al vaker meegespeeld en kennen ze de nummers via de cd’s, zodat het een en ander vlot zal verlopen. Tijdens het zingen veroorloof ik mij nogal wat muzikale vrijheden, maar de muzikanten zien het als een uitdaging er zo goed mogelijk op in te spelen.
Gisteren heb ik de refreintjes met Iris doorgenomen. Zelf merk ik, nu ik ongeveer drie jaar ook liedjes zing tijdens mijn optreden, terwijl ik daarvoor alleen gedichten voordroeg, de nummers mij steeds meer eigen worden.. En omdat Iris bereik precies een octaaf boven de mijne ligt en omdat zij zo’n beetje hetzelfde timbre en dezelfde timing heeft als ik, ging het oefenen heel soepel.

Reageer

(09-04-05)

BEWERKTE FOTO

De meeste foto’s die ik maak, bewerk ik later niet. Daardoor zijn de foto’s heel direct. Hoogstens dat ik wat bewegingsonscherpte toepas, storende achtergronden wegwerk of kleine gedeelten retoucheer. Dit doe ik slechts heel sporadisch, omdat ik het originele beeld en de authentieke setting zoveel mogelijk intact wil houden.

Maar bij wijze van experiment heb ik nu een foto bewerkt. Tegen het eind van de zeventiger jaren waren dergelijke bewerkingen heel populair. Een soortgelijke poster had ik in die tijd aan de wand van mijn kamer hangen. Deze foto heb ik dus in die stijl gephotoshopt.

Reageer

(04-04-05)

EEN NIEUWE LENTE

Jij zit voor
de voorjaarsbloemen
stralend in
de lentezon.
De herinnering wordt
steeds wat ouder
maar jij in mijn
herinnering niet.

Reageer

(01-04-05)

WAT KAN JE VERWACHTEN OP 22 APRIL ?

Zo’n 30 liedjes, 15 kinderliedjes,10 melodietjes, 50 foto’s en 200 gedichten die ik in de loop der jaren gemaakt heb, hebben hun weg naar een publiek gevonden.Uit dit betrekkelijk kleine repertoire zal ik 22 april een keuze maken. Het programma zal bestaan uit ongeveer 22 liedjes, 2 melodietjes, en wel de akoestische uitvoering , 15 foto’s en 50 gedichten. Het zal bij benadering twee keer 45 minuten duren.
De officiële aankondiging heb ik geplaatst op de home pagina. Natuurlijk zijn veel nummers afkomstig van de nieuwste cd: Alles is al eens eerder gezegd. De liedjes worden begeleid door Frenk, Jorn, Iris en Jessica.

Reageer