(28-08-05)

GOLDEN EARRING

Robert-Jan Rueb stuurde mij onlangs een mailtje, waar onder andere het volgende in stond:

In de week van 3 tot en met 10 september wordt uitgebreid stilgestaan bij het veertigjarig jubileum van Den Haags én Nederlands belangrijkste rockband, The Golden Earring.

Earring-gevoel in poëzie
Veertig jaar Earring moet bij iedere oprechte en vooral trotse Hagenaar toch wel een bepaald gevoel wakker maken. Want wie is er nou niet met de Earring opgegroeid? Zeker bij de Haagse dichters zou dat gevoel tot prachtige verzen moeten kunnen leiden.
Wij hebben u als dichter leren kennen bij (onder andere) Poëzie Op Pootjes en vandaar dat wij u hierbij oproepen om de dichterlijke pen weer eens te laten vloeien en een geheel persoonlijke bijdrage te leveren aan de viering van dit bijzondere jubileum.

 

Naar aanleiding hiervan heb ik dit anekdotische gedicht geschreven en het hem gemaild :

BARRY HAY

Barry Hay
zag ik
vroeger vaak

bij van Rijn ,
de groenteboer
in mijn straat.

En zo
besefte ik
al vroeg

dat ook een
beroemde popster
zelf zijn boontjes
doppen moet.

Reageer

(26-08-05)

Tijdens het fotograferen kan behalve de moderne techniek ook de natuur je behoorlijk in de steek laten. Ik was dit jaar van plan veel foto's te nemen aan het strand en de zee van dansers en muzikanten met een mooie zonsondergang, maar dat laatste bleef bijna altijd uit. Toch blijft de kust evenwel een mooie achtergrond om plaatjes bij te schieten.

Stranddansdanseres

 

Draailierspeelster

Ook heb ik dit jaar nog een fotosessie aan de vloedlijn tegen zonsondergang van body-balance -oefeningen gepland, maar gezien de weersverwachtingen is het nog maar de vraag of deze doorgaat.
Reageer


(24-08-05)

GRAVURE DRAAILIERSPEELSTER

Ik heb de gravure van de draailierspeelster die ik van Jeroen gekregen heb (zie log 13-08-05) al aan diverse mensen laten zien. Iedereen was er enthousiast over en twee wilden er een bestellen. Binnenkort ga ik Jeroen bellen en hem vragen of hij twee gravures naar Nederland wil sturen. Ben je ook geïnteresseerd in een exemplaar, neem dan contact met mij op via info@maartenwillems.nl
Reageer

(22-08-05)

Afgelopen dagen heb ik veel informeel muziek gemaakt. Donderdagavond heb ik met Jorn, Lenneke en Govert samengespeeld, zaterdagavond op het “dubbele nationaliteit”-feestje van Guus en Pascale met hen allebei. (zie ook het weblog van Guus en Pascale) en zondagmiddag op mijn verjaardagsfeestje heb ik met Frenk mijn nieuwste lied De liefdesbeker uitgeprobeerd. (zie voor de tekst mijn log van 09-08-05). Het spelen en zingen ging lekker, maar de meeste moeite kostte het mij om de vertaling in het Frans van het gedicht Kringloop van water I, die Pascale als verjaardagscadeau voor mij gemaakt had, voor te dragen. (klik hier voor de vertaling en zie voor de oorspronkelijke tekst mijn log van 05-08-05 )

Reageer

(20-08-05)

VOOR DE NIEUWSGIERIGEN

Het onderstaande gedicht had ik een zo'n zeven geleden gemaakt voor een vriendin van mij die donderdag op mijn verjaardag gekomen was. Ik wilde het die avond voordragen, maar ik kon het na de herinrichting van mijn huis niet zo snel vinden. Dus hier is het alsnog te lezen.

Koningin voor één nacht

Zo klinken deze vreemde woorden,
als sprak ze een contactgestoorde,
en hij meent het als hij zegt:
‘Ik zou je ex graag willen worden.’

Reageer

(18-08-05)

FRISSE START

Zo rond mijn verjaardag (18 augustus) begint voor mijn gevoel het nieuwe schooljaar en het nieuwe theaterseizoen. Dit jaar is de start nog duidelijker gemarkeerd want net op tijd kon ik mijn woonkamer opnieuw inrichten.


Nog niet ingerichte woonkamer

Reageer

(16-08-05)

En met de stranddans eindigt de vakantie.

Reageer

(14-08-05)

DRAAILIERSPELERS EN -SPEELSTERS

Ook dit jaar waren er weer draailierspelers en -speelsters live te zien in de Morvan.

Zoals tijdens een rommelmarkt.

Of in een volksmuziekwinkeltje.

Herken je de man met de hoed of juist iemand anders ?

Reageer

(13-08-05)

GRAVURE VAN EEN DRAAILIER

Jeroen heeft een gravure van een draailierspeelster gemaakt. Het grappige is dat hij als model voor de houding en de draailier, gedeeltelijk een foto heeft gebruikt, die ik een paar jaar terug genomen had tijdens een demonstratie in de Morvan tegen het kappen van de bomen. Opvallend vond ik, dat tijdens de demonstratie het publiek uit louter bomen bestond en dat de demonstratie - waarschijnlijk ook daardoor - uiterst rustig verliep. Er werden geen leuzen geroepen maar er werd traditionele muziek op draailier en viool gespeeld. Jeroen heeft Pascale en mij een gravure van de draailierspeelster gegeven . Zelf was hij er niet zo tevreden over. Hij vindt hem te zoetsappig en wilde hem eigenlijk verscheuren. Ik vind hem wel mooi, het enige dat ik er tegenin kon brengen was,dat de draailierspeelster niet zo sensueel oogt als op de foto. Maar dat had Jeroen weer opzettelijk gedaan, omdat hij de gravure naïef middeleeuws wilde doen overkomen.

Wat is jouw mening hierover ?

 

Reageer

(11-08-05)

ILLUSTRATIES BIJ AFDICHTEN

Omdat Jeroen geen tijd had om illustraties bij Afdichten te maken, heb ik de bundel geïllustreerd met foto’s die ikzelf gemaakt had. De foto’s horen bij de serie La femme vague.
Leuk was het voor mij te ontdekken dat het thema van de foto’s overeenkomt met het thema van de gedichten in Afdichten: namelijk, vrouwen die zich ogenschijnlijk open opstellen, maar zich toch tegelijkertijd achter iets verschuilen. Het was een aardig experiment en het was voor mij dan ook niet al te moeilijk passende foto’s te vinden.
Later heb ik aan Marleen gevraagd om tekeningen bij enkele gedichten te maken. Zij maakte voor mij simpele, treffende tekeningen , vaak in één vloeiende beweging op papier gezet, zoals bijvoorbeeld deze bij De vrouw en de zee..

Maar ik had al voldoende exemplaren van Afdichten met foto’s laten drukken en heb mij daarna meer toegelegd op het maken van cd’s zodat ik de tekeningen (nog) niet heb kunnen gebruiken. En dat is wel jammer, want ik vind ze erg geslaagd. Opeens herinner ik mij, dat Marleen toentertijd gezegd had, dat ze de tekeningen terug wilde hebben als ik er niets mee zou doen. Dat laat ik natuurlijk niet gebeuren.Vandaar dat ik nóg een tekening van haar op de website zet, die zij voor mij als een extraatje gemaakt heeft. Het is een illustratie bij een gedicht dat ik voor haar gemaakt heb.
Grappig; zo inspireerde zij mij tot te schrijven van een gedicht en dat gedicht inspireerde haar weer tot het maken van deze tekening.

Platonisch.

Platonisch

Er geldt voor ons een soort van code ;
‘Wij houden onze handen thuis’,
bezien elkander als een puist
en wel zo’n etterende rode .

Ik heb de code goed begrepen ,
maar draag mijn lot wel als mijn kruis
en zie mijzelf nog steeds als puist
en die moet worden uitgeknepen .

Marleen

( Dit gedicht heb ik voorgedragen toen ik samen met Driek van Wissen tijdens de allerlaatste zondichtmiddag 01-10-‘00 op het podium stond. Hij sprak zijn waardering ervoor uit. Nu hij “Dichter des Vaderlands” is geworden krijgt dit een extra dimensie.)

Reageer

(10-08-05)

Bijna een maand te laat Pauline’s verjaardag gevierd aan het strand.
(Sommige dagen doen je al aan de herfst denken.... zie ook log van 12-02-05 )

Pauline

Reageer

(09-08-05)

LIEFDESBEKER

Als er een probleem bij mij of een van mijn vrienden of vriendinnen voordoet, bijvoorbeeld op het gebied van de liefde, komen er meestal twee uitspraken naar boven drijven. De eerste van J.C. Bloem luidt: “alles is veel voor wie niet veel verwacht”. De tweede is: “er kan nooit teveel liefde zijn”. De tweede uitspraak is geen citaat, maar daar gaat weldra verandering in komen. Het is de laatste regel van een lied geworden , dat ik de laatste dag van mijn vakantie in Frankrijk gemaakt heb.

De liefdesbeker

Wees voorzichtig met de liefde,
zorg dat je nimmer morst,
want de anderen spreken schande,
ja, zij hebben eeuwig dorst.
Maar zij durven niet meer schenken
dan een bekertje de man
en ze gaan wel hardop klagen
over “ ’t onderste uit de kan”.

Want ze nemen maar één beker
en zij geven nooit te veel
en zij spelen dan op zeker
ja, zij spelen mooi toneel;
Hebben angst voor volle bekers
en zij volgen nooit hun hart
en zo wordt dan ook de afgunst
met de liefde vaak verward.

Na het schenken van een beker
heb je nog een overvloed.
Ga maar altijd door met schenken;
Aan liefde laven dat is goed.
Laat de anderen maar kletsen;
Roddel lijkt een wurgslang;
Houden-van voor hen een houdgreep
want zij zijn voor liefde bang.

Na het schenken van een beker
heb je nog meer dan genoeg.
En je gaat maar door met schenken;
Je geeft veel meer dan ik vroeg.
Laat de anderen maar denken;
Laat hen lekker zuinig zijn.
Ga maar altijd door met schenken;
Er kan nooit te veel liefde zijn.

Reageer

(07-08-05)

LITTERAIRE AVOND IN FRANKRIJK

Zelfs in de Morvan heb ik meegedaan met een litteraire avond. In de tuin bij vrienden van Jeroen werden onder een schemerlamp verhalen voorgelezen. Ik kon erg maar weinig van volgen, want mijn Frans is barslecht. Toen ik aan de beurt was, heb ik een gedicht van mijzelf voorgedragen en daarna las Cecílè de vertaling gemaakt door Jeroen in het Frans voor. Helaas heb ik de vertaling niet voorhanden.

Waarom wil men paren vormen ?
Geluk dat niet gelukt doet zeer .
Maar wij zijn meer en kunnen meer ;
zo zijn wij vlinders , dan weer wormen .

Ik wil niet in de modder woelen ,
maar vrees de hoogte al zo lang .
Val ik ? Val ik ? Ik ben bang
en moet steeds weer de aarde voelen .

Waarom tril ik voor jouw wezen ?
Geluk of angst , niet jouw geluk ;
begeerte maakt mijn vleugels stuk
en durf ik wel op jouw trapeze ?

Reageer

(05-08-05)

KRINGLOOP VAN WATER I

Probeer de zee toch nimmer te begrijpen,
het water stroomt al tijden naar haar t’rug.
De hete zon legt op haar koele rug
zijn warme hand en laat de wolken rijpen.

Je kan niet eeuwig in de wolken blijven;
Het is een droom van louter ijle lucht,
alsof je voor de loop der dingen vlucht;
Je wilt steeds verder van je oorsprong drijven.

Of enkel eenzaam aan de zijlijn kijken,
terwijl je langzaam zo als ijs verhardt
en als een logge, koude klomp verstart.
De zee lijkt veilig, weerloos achter dijken.

Maar ijs en damp zal later water blijken;
Rivieren, regen en een tranendal,
dat steeds opnieuw het laagste punt weer zal,
dus het begin, de zee, tot slot bereiken.

In opdracht van Jeroen heb ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk dit gedicht geschreven. De gedichten uitgezocht voor kringloop van water, waren weliswaar allemaal gedichten die min of meer iets met water te maken hadden , maar Jeroen miste een gedicht dat het gehele thema omvatte. Meestal schrijf ik niet in opdracht maar dit leek mij een mooie uitdaging. Het is een traditioneel, vakmatig gemaakt gedicht geworden, passend bij de manier van werken van Jeroen. Het heeft vijfvoetige, jambische regels , elke strofe heeft vier regels en behelst een afsloten gedachte. Het rijmschema is een telkens terugkerend vrouwelijk en mannelijk omarmend rijm, waarbij al het vrouwelijk rijm ook steeds een halfrijm is.

Wat heeft jouw voorkeur: gebonden of vrije vers ?

(04-08-05)

ACHTERGRONDFOTO VOOR MIJN BEELDSCHERM

Vanavond ga ik naar de eerste stranddansvoorstelling van dit jaar ( zie ook de log van 8 juli ). Ik hoop er weer spectaculaire dansen te zien, maar mijn voornaamste doel is mooie plaatjes te schieten van danseressen met als achtergrond de zee en de ondergaande zon. Verleden jaar en het jaar daarvoor ben ik ook zoveel mogelijk er naartoe gegaan. De onderstaande foto heb ik verleden jaar gemaakt en doet al ongeveer een jaar dienst als achtergrondfoto voor mijn beeldscherm.


Reageer

(03-08-05)

VERDWIJNPUNT TEKENING

Deze tekening gebruikte ik oorspronkelijk als illustratie bij verdwijnpunt.Ik weet nog niet welke ik bij een volgend optreden zal laten zien.

Voor welke zou jij kiezen ?
Reageer

(02-08-05)

ILLUSTRATIE BIJ VERDWIJNPUNT

Soms houd je als je aan het klussen bent er een mooie foto aan over. Dat maakt voor mij deze werkzaamheden weer enigszins dragelijk. Zoals in dit geval. Onbedoeld heb ik een foto gemaakt, dat goed past als illustratie voor een gedicht.

Verdwijnpunt

Nee , ik blaas niet in één adem
het net iets te grote woord ,
waardoor de luchtballon kan
knallen op het punt waar hij
op z’n grootst en mooist is .

Want achter een wolk van woorden
zal je toch nog verdwijnen .
De ballon wordt een vliegtuig ,
woorden gevoel , een trilling
als 10 op de schaal van Richter.


(klik hier voor de vergroting)

Reageer