(31-07-05)

WAAROM KLUSSEN ZO VROUWELIJK KAN ZIJN

Het huis is van oudst het domein van de vrouw in de westerse wereld. Alleen als het op klussen aankomt opeens niet meer. Dat er rolpatronen nodig zijn, heeft mij altijd verbaasd, blijkbaar hebben veel mensen erg veel houvast nodig en hebben ze er moeite mee het gewone biologische verschil te onderkennen, zodat ze oneigenlijke kenmerken aan zowel vrouwen als mannen willen toekennen. Maar juist dan zou je denken, klussen is een nestje bouwen dus laat dat net als alle andere huishoudelijke klusjes over aan de vrouwen!

Het mooie van klussende vrouwen is, net als bij dansende vrouwen,dat door de bewegingen en handelingen die hun lichaam maakt en verricht, hun vrouwelijkheid geaccentueerd wordt. De volgende foto is daar voor mij een duidelijk voorbeeld van.


Ik had in een mailtje aan Karin er een uitleg bij gegeven en in een later log kwam ze daar weer op terug. (klik hier voor de betreffende log)

Reageer

(28-07-05)

TUSSEN ONS IS GLAS

De tekst van tussen ons is glas is zo’n 10 jaar geleden bedacht, toen Kitty mij meehielp met klussen. De werkzaamheden kregen een symbolisch betekenis, maar doordat veel van de tekst multi-interpretabel is, heeft ieder een eigen beeld bij het lied. Zo wordt "tussen ons is glas" gezien als een couveuse, het in quarantaine zijn, raamprostitutie of de afstand die de ramen oproepen van kille kantoorgebouwen. De onderstaande foto’s zijn er niet later bij verzonnen, maar horen bij het gebeuren waar de woorden van het lied aan refereren . Op het gevaar af het mysterieuze van de tekst teniet te doen, zodat er niet meer vrij geassocieerd wordt, heb ik ze toch hier geplaatst.

En tussen ons is glas,een vrouw achter het raam

Een ladder zonder kous, wij zijn zo bijna saam.

(beluister hier tussen ons is glas)

Reageer

(27-07-05)

TERUG UIT FRANKRIJK

In Frankrijk bij Jeroen is er genoeg gebeurd, dat ik binnenkort op mijn website ga zetten. Maar zolang de computer tijdens het klussen in werking kan blijven, terug naar het onderwerp “klussen”.

Groen is de kleur van de hoop.

Dus een hoop groen.

Reageer

(18-07-05)

FRANKRIJK

Morgen vertrek ik voor ongeveer een week naar Jeroen in de Morvan (Frankrijk). Dus de eerst volgende update komt niet voor 28 juli.
Ik heb wat gedichten meegenomen voor het bundeltje kringloop van water, een oud project van Jeroen en mij. Jeroen wil dit nu afmaken. Hij heeft er drie-kleuren-lino’s bij gemaakt en wil ook een Franse vertaling van de gedichten maken. Hoogst waarschijnlijk komt Pascale nog even langs, omdat ze dan net aan de terugreis van haar vakantie bij haar ouders in Confolens begint. Zij kan zich dan ook even over de vertalingen buigen.
Bovendien heb ik al wat ideetjes over de laatste twee liedjes voor laveloze obsessie, dus misschien is het in Frankrijk ook een mooi moment om dit verder uit te werken.
Maar voor hetzelfde geld gebeurt er op dit gebied niets en wordt het een lekkere luie vakantie. In ieder geval blijft er na die week nog genoeg te klussen thuis, want na de schoolvakantie wil ik redelijk op orde zijn.

Reageer

(17-07-05)

VERVEN EN PLAMUREN

Veel vrouwen verven en plamuren hun gezicht en behandelen ook de overige delen van hun lichaam. Daar wordt natuurlijk verfijnder gereedschap voor gebruik dan voor het verven en plamuren van een huis. Juist door dit gereedschap te gebruiken voor de lichamelijke verzorging tijdens een fotosessie krijg je aan de ene kant een herkenbaar beeld en aan de andere kant een vervreemding. Het contrast van het verfijnde vrouwenlichaam en het grove gereedschap bewerkstelligt het komische effect van deze fotosessie.

Reageer

(16-07-05)

Frenk, Evert en de rest in de Fuut

Reageer

(15-07-05)

FRENK VAN MEETEREN

Vanavond speelt Frenk van Meeteren op zijn verjaardag in strandtent de Fuut. Frenk levert op al mijn cd’s een substantieel aandeel. Vooral op not only the blues zorgt hij met zijn gitaar- en mondharmonicaspel voor de authentieke bluessound. Frenk heeft veel lp’s en later cd’s gemaakt, maar het leuke is dat het nummer Stack O’Lee op not only the blues , waar hij als gastzanger te horen is, naar mijn mening het meest Frenk-achtige nummer is. Het is één van de meest zo niet de meest favoriete song van hem, zijn stem komt er heel goed tot zijn recht en zijn fingerpicking techniek is hier, als één van de zeldzame opnamen goed te horen.

Beluister hier Stack O'Lee

Reageer

(14-07-05)

Ik dacht dat het
het bezit van een ruimte
was, maar het was
het bezit van een ruïne.

Reageer

(13-07-05)

Karin klust na Body Balance ,
maar het blijft een dans-
beweging.
Na de eerste oefening
is de grond
a boulevard of broken walls.

Reageer

(12-07-05)

KLUSSEN en LA FEMME VAGUE

Een foto om weer even in de verfstemming te komen. Het is een foto van Christina als la femme vague, terwijl ze aan het verven was in haar eigen huis wel te verstaan.

Reageer

(11-07-05)

DICHTVOORDRACHT IN KATWIJK

Gisteren heb ik een dichtvoordracht gehouden in het kader van pennenvruchten aan zee 2005. Oorspronkelijk was ik van plan de ballade van het kistje als een gedicht voor te lezen, maar omdat ik met de auto van Pascale mee kon rijden, had ik de mogelijkheid mijn gitaar mee te nemen. ( voor het verslag van die dag van Pascale zie haar weblog). Uiteindelijk werd er naast het voorlezen ook door veel dichters gezongen o.a. door Alex Franken en de presentatrice Magriet van der Mey. Zodoende heb ik de ballade gezongen en naast een gedicht nog een lied, Pa ik heb nog steeds vragen, ten gehore gebracht. Het was een geslaagde middag.

Vooraf een bluessessie met Alex

De ballade van het kistje

Reageer

(10-07-05)

KLUSSEN

Klussen is niet mijn sterkste punt, maar de week voor ik naar Frankrijk vertrek, ga ik de woonkamer verven. Gelukkig komen Karin en Kitty mij helpen. Dus nu plaats ik hier een week lang foto’s, gedichten en liedjes die hier verband mee hebben. Het onderstaande gedichtje heb ik gemaakt voor Nadine een vroegere vriendin van mij, bij wie ík voor de verandering geverfd heb.

Ik weet, ik ben geen echte klusjesman
en verder is er meer dat ik bederf.
Jij zegt het beste dat je zeggen kan:
‘Ik hou van jou en je hebt mooi geverfd.’

Reageer

(08-07-05)

STRANDDANS

klik hier voor de vergroting.


Deze foto dient momenteel als illustratie voor de ballade van het kistje en dus nog niet een linosnede van Jeroen van Duyn. De foto is gemaakt tijdens de stranddans. In de zomer verleden en eerverleden jaar werd deze gehouden op het strand tegen zonsondergang bij de strandtent de Kwartel. Toen heb ik daar veel foto’s van gemaakt. De eerste keer met mijn analoge en het volgend jaar met mijn digitale camera. Dit jaar wordt er 4,5,6,7,13,14 augustus weer een stranddans gehouden.( voor meer informatie klik hier )

Reageer

(07-07-05)

BALLADE VAN HET KISTJE

10 juli wil ik onder andere de liedtekst van de ballade van het kistje als gedicht voordragen. Omdat de dichtvoordracht in Katwijk gehouden wordt, leek het mij wel toepasselijk om daar gedichten over de zee voor te dragen. In ieder geval komt ook anekdote in aanmerking, mede omdat deze onlangs gepubliceerd is in poëzie op pootjes. Als de ballade van het kistje als gedicht overtuigend overkomt, wordt het misschien ook een onderdeel van de bundel cyclus van water. Deze bundel gaat een selectie van mijn gedichten met dit thema bevatten. Als ik over twee weken naar Jeroen in Frankrijk ga, gaan we verder aan deze bundel werken. Jeroen heeft namelijk al enkele illustraties hiervoor gemaakt.

Wil je anekdote lezen, klik hier.
Wil je de ballade van het kistje beluisteren, klik op de titel.

DE BALLADE VAN HET KISTJE

Ik liep op een dag er toevallig tegen aan,
Ik was nergens naar op zoek.
Half verborgen in het zand op het strand
Vond ik een kistje , beslagen met goud.

Het was niet heel groot maar het was wel heel mooi
En het was ook heel sierlijk gemaakt
En zo’n kistje had daarom zeker wel
Een prachtige schat als inhoud.

Maar de kist was heel stevig gesloten
En ik kreeg hem onmogelijk open
En ik ging meteen naar de sleutel op zoek
Die paste precies op het slot.

Maar als je krampachtig gaat zoeken ,
Zo loopt dat haast bijna altijd.
Dan zal je het nooit kunnen vinden.
En dat wordt dan tenslotte je lot.

Eerst was ik ontzettend gelukkig en voldaan
Met wat ik gevonden had.
En ik nam het kistje mee naar mijn huis.
En ik gaf het een heel goede plek,

Maar ik kon er alleen maar naar kijken
En de schat bleef verborgen voor mij.
Ik kon de inhoud niet voelen of zien
En dat maakte mij hartstikke gek.

Toen verscheen jij in mijn droom,
Ja, jij verscheen in mijn droom.

Jij zei: je moet eens een keuze maken
Alleen jijzelf kan bepalen hoe het voelt
En wat voor jou de beste keus is
Je kiest voor de weg of je kiest voor het doel.

Want als je tevreden kan zijn
Met wat je onderweg gevonden hebt ,
Houd dan het gevondene maar voor jezelf
En zie het kistje als schat.

Droom af en toe, hoe de inhoud zou zijn
En dat je de sleutel vindt ,
Maar graaf niet daadwerkelijk verder want dat
leidt je maar af van je pad.

Maar als je als enige doel hebt voor ogen
‘t krijgen wat nog niet van je is.
En je denkt: “Ik heb wel een kistje gevonden
Maar wat moet ik daar eigenlijk mee?”

En je blijft wanhopig naar de sleutel op zoek
En je denkt alleen aan wat je mist
Dan zal het je ongelukkig maken
Gooi het kistje dan weg, ver in zee.

Reageer

(06-07-05)

DICHTVOORDRACHT KATWIJK.

Zondagmiddag 10 juli ga ik een korte dichtvoordracht houden in Katwijk. Afwisselend dragen dichters van het dichterscollectief Katwijk en gastdichters hun gedichten voor. Voor het volledige programma klik hier.

Reageer

(04-07-05)

IRIS IS JARIG

Van harte gefeliciteerd !

Iris en 22 rozen

Reageer

(02-07-05)

STAGIAIRE

Dit schooljaar had ik voor het eerst een stagiaire. Eigenlijk liep ze stage bij de psycholoog, maar zij wilde graag jazzballet geven aan kinderen in het speciaal onderwijs. Daarom liep ze voor een uur in de week enkele maanden stage bij mij en verzorgde zij de workshop jazzballet. Omdat zij zelf al jazzballetlerares was en ik vakleerkracht muziek en niet vakleerkracht dansante vorming ben, kon zij inhoudelijk niets van mij leren, maar ik wel veel van haar. Enkele punten waar ze bij kinderen in het speciaal onderwijs op moest letten, zoals niet te veel verbaal bezig zijn en duidelijke regels stellen, had ze snel door, dus er viel maar weinig na te bespreken. De laatste les was een goed verzorgde uitvoering voor de andere leerlingen van school. Rozemarijn is iemand die veel in haar mars heeft en ik denk dat ze het nog ver zal schoppen.

Reageer